Keresés

Beltéri ajtó felújítás lépésről lépésre

None

Beltéri ajtó felújítás lépésről lépésre

Beltéri ajtó felújítása

Beltéri ajtó felújítása: egy lakásfelújíás során felmerülhet a kérdés: mi legyen a beltéri ajtókkal? Ha új a padló, szépen le vannak festve a falak, akkor még szembetűnőbb egy lepattogzott, rozoga ajtó. Most azt nézzük meg, hogy milyen esetben érdemes belevágni az ajtó felújításába és mikor kell a csere mellett dönteni. 

Beltéri ajtó felújítás: milyen esetben érdemes felújítani az ajtót?

 

Amikor hozzáfogunk egy épület, lakás felújításának, szisztematikusan érdemes végighaladni az egyes tevékenységeken: melyek azok a területek, amiket mindenképp cserélni szeretnénk, mit szeretnénk felújítani. Érdemes a belsőépítészeti terveinket szakember segítségével összeállítani, javítani, hiszen egy lakberendező vagy egy belsőépítész sok olyan hibát, problémát kiszúrhat, ami egy laikus számára fel sem tűnik. 

Amennyiben a meglévő beltéri ajtók stílusa jól illeszkedik az otthonunkba és jó állapotban van az ajtó anyaga (nem szuvas, penészes, korhadt stb.), érdemes megfontolni a beltéri ajtó felújítását. Vizsgáltassuk meg a vasalatot, a tömítést, ezeket is szükségszerű lehet javítani. A felújításba beletartozhat a csiszolás, hibajavítás, festés stb.   

Mikor érdemes inkább lecserélni a beltéri ajtót?

 

Arról már írtunk, mikor érdemes felújítani a beltéri ajtót. Vannak azonban olyan esetek, amikor jobban járunk, ha a csere mellett döntünk. Az egyik ilyen lehetőség, amikor egy kisméretű lakást újítunk fel, és a helyhiányon úgy segítünk, hogy ahol lehet, lengőajtók helyett tolóajtókat építünk be. Ilyenkor a meglévő beltéri ajtókat inkább cserélni érdemes, hiszen több négyzetméternyi helyet nyerhetünk a falban futó tolóajtók segítségével. 

Cserélni érdemes az ajtót akkor is, ha már javíthatatlan az állapota (elkorhadt, megázott, penészes lett), vagy többe kerülne a felújítása, javítása, mintha egy új ajtót szereznénk be. És van még egy szempont, mégpedig az esztétikai: ha nem bírjuk elviselni az ajtókat, egyáltalán nem illeszkedik az elképzelt álomlakásba, akkor szintén a csere mellett érdemes dönteni. 

Mik a beltéri ajtó felújítás legfontosabb lépései?

 

Mielőtt belevágnánk a beltéri ajtó felújításába vagy felújíttatásába, érdemes végiggondolni lépésről lépésre a felújítás menetét.  

Első körben azt kell megnézni, hogy mi az, amit a felújítás során el szeretnénk érni. Milyen színű legyen az ajtó, milyen kiegészítők legyenek rajta, milyen legyen az üvegezése, a kilincsek stb. Ennél a tervezési folyamatnál kikérhethük a belsőépítész vagy lakberendező szakember tanácsait.  

 A felújítandó ajtók leszerelése

 

Érdemes olyan szakemberrel végeztetni a felújítást, aki a saját műhelyében végzi a felújítást. Így a lakásunkban minimalizáljuk a munkafolyamat során keletkező szennyeződést. Persze abban az esetben, ha teljes cserét kell végezni és ki kell bontani az ajtót, más a helyzet. 

A beltéri ajtó felújítása

Egyes cégek, szakemberek vállalják, hogy teljesen új burkolatot helyeznek az ajtóra, vagyis egészen új arculatot kap az ajtó, sőt, az esetleges üvegezést is elvégzik, illetve lecserélik a kilincset, a díszléceket. Ebben az esetben tényleg olyan, mintha egy új ajtót kapnánk vissza a felújítás után. Persze egy ilyen munkafolyamat esetében érdemes előzetesen felmérni, hogy mennyiben éri meg a felújítás a csere helyett.    

A felújítás után a szakemberek visszaszállítják az ajtókat és beszerelik az eredeti helyére, ellenőrzik, hogy rendeltetésszerűen működik-e. 

Lehet a beltéri ajtó felújítást bontás nélkül is végezni?

 

Amennyiben csak az ajtólapot kell felújítani, nem szükséges bontás. Az ajtókeret cseréjénél, vagy küszöbcserénél nem minden esetben elkerülhető a bontás. Utóbbi hátránya, hogy megsérülhet a burkolat és nem feltétlenül van raktáron még egy adag csempe. Ma már létezik bontás nélkül megoldható ajtófelújítást nyújtó szolgáltatás, érdemes tehát minél több helyről ajánlatot kérnünk, amennyiben bontás nélkül szeretnénk megoldani a beltéri ajtó felújítását.

Érdemes házilag hozzáfogni a beltéri ajtó felújításának?

 

A legtöbb építészeti munkához hasonlóan a beltéri ajtó felújítását is érdemes elsősorban szakemberek segítségével megoldani, ám ha van némi barkácstudásunk, érzékünk, tapasztalatunk és megfelelő szerszámaink, akár mi magunk is felújíthatjuk. Itt alapvetően az időfaktorra és a bosszantó hibákra kell felkészülni. 

 

Beltéri ajtó felújítás árak: mennyibe kerül?

A beltéri ajtó felújítása jellemzően az a terület, ahol sok minden függ a meglévő ajtó állapotától és attól, mit szeretnénk elérni a felújítással. No meg az sem mindegy, hogy mennyire fog vastagon a mester ceruzája. Érdemes több helyről árajánlatot kérni, hogy a számunkra megfelelő áron végezzék el a munkát.