Keresés

TOLÓAJTÓ

Mit jelent a minőségi tolóajtó? 

A minőségi tolóajtó funkciójában, kialakításában, tartósságában és a mindennapi használatában is jelentősen különbözik a barkácsboltokban kapható, egyszerű tolóajtóktól. A megfelelő tolóajtó-szerkezet a falban fut vagy szükség esetén a falra szerelve nyitható, zárható.

Mielőtt megrendelné a terméket, mindenképp ismerni kell az ajtó elhelyezkedését, a nyitás irányát, a fal típusát, a méretet, az ajtókivágást. Emellett azzal is tisztában kell lenni, hogy az adott tolóajtót falban futó vagy fal előtt futó kiszerelésben szükséges telepíteni. Ezen az oldalon összeszedtük a megfelelő tolóajtó kiválasztásához szükséges szempontokat.

Tolóajtók ismerete A-tól Z-ig

Mi a különbség a fal előtt futó tolóajtó és a falban futó tolóajtó között?

A hagyományos nyíló ajtókkal van egy alapvető probléma: mégpedig az, hogy elveszítjük azt a teret, amely a nyitáshoz szükséges. Vagyis az ajtónyitás sugarába eső területet nem tudjuk a megfelelő módon kihasználni. Ehhez képest a tolóajtó segítségével felszabadul ez a terület, így tágasabb lakókörnyezetet nyerünk, amely sokkal otthonosabb, emellett változatosabb lakberendezési lehetőségeket nyit. Mivel a nyíló ajtók jelentette helyigénnyel már nem kell számolni, a ház további térrel bővül, ami alapvető fontosságú lehet a kis méretű helyiségek szempontjából, és a falban futó tolóajtók esetében sokkal több lehetőségünk van a falakat is használni akár tároló, akár esztétikai, belsőépítészeti funkcióval. 

A tolóajtók kétféle típusúak lehetnek:

Fal előtt futó tolóajtók

fal előtt futó tolóajtók ECLISSE

Falban futó tolóajtók

falban futó tolóajtók modell ECLISSE Unico

Olcsó falban futó tolóajtó szeretnél?

Az első esetben az ajtó a fal mentén történő csúsztatással nyitható, míg a második esetben az ajtónyitás a falazat belsejében történik egy megfelelő rendszer segítségével, melyet tokszerkezet néven is ismerünk. Falban futó ajtóhoz használt tokszerkezet alatt olyan fémfészket vagy tokprofilt értünk, mely képes az ajtó befogadására úgy, hogy az teljesen becsúszik és eltűnik annak belsejében.

A helytakarékosság problémájára mindkét változat megoldást kínál, azonban a falon kívüli változattal ellentétben a falban futó megoldás segítségével a csúszási falfelület is felszabadul, így az további lakberendezési lehetőségeket nyújt. Az alkalmazott tokszerkezet típusától függően többféle különböző nyílástípus érhető el.
 

ECLISSE tokszerkezet típusától

Mit kell tudni a falban futó tolóajtókról?

A falban futó tolóajtók két szempontból is jelentősen megnövelik a rendelkezésünkre álló teret. Az egyik szempont, hogy a hagyományos ajtónyitáshoz szükséges tér felszabadul, hiszen az ajtónk egyszerűen “eltűnik” a falban. A másik szempont pedig maga a fal, amiben a tolóajtószerkezet rejtőzik. A falban futó tolóajtó megoládssal ez a falfelület is felszabadul és lehetőségünk lesz arra, hogy polcot, szekrényt helyezzünk elé vagy akár rá. A falban futó tolóajtónál egy gondosan beépített, fém tokszerkezet biztosítja az ajtó gördülékeny nyitását, zárását.

Nem elég azonban a megfelelő minőségű tolóajtót kiválasztanunk, rendkívül fontos a minőségi tokszerkezet és a szakszerű beépítés, hiszen ezektől függ, hogy az ajtó a rendeltetésszerű használata során ne repedezzen a vakolat, ne rongálódjon az ajtó. Ellenálló tokszerkezetre lesz szükségünk, hiszen ennek a szerkezetnek tartószerepe is lesz, illetve az is lényeges, hogy az esetleges karbantartási munkálatokat a fal megbolygatása nélkül is el lehessen végezni.
 

Mikor érdemes fal előtt futó tolóajtót választani?

Amennyiben a fal valamilyen okból (pl. statikai okokból) nem alkalmas arra, hogy megbontsuk és beépítsük a falban futó tolóajtót, akkor választhatjuk a fal előtt futó változatot is. Ennek előnye, hogy nem kell bontási munkálatokkal bajlódnunk, hátránya, hogy azt a falfelületet elveszítjük további szekrények, polcok elhelyezésére, amelyre ráépítjük a tolóajtó-szerkezetet.
 

Érdemes az étkező és a konyha közé tolóajtót építeni?

Természetesen további területek szabadulhatnak fel, amennyiben az étkező és a konyha között is tolóajtót építünk be. Jobban kihasználhatjuk vele a tereket, határozottabb lesz a térkiosztás és fiatalos, modern hatást érünk el. Ráadásul ezt a változatot megvalósíthatjuk vakolt falban vagy gipszkarton falban is. Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen falba szeretnénk építeni a tolóajtó tokszerkezetét, mivel a szerkezetek eltérnek egymástól.A falban futó tolóajtókat beépíthetjük ajtófélfával, amely ideális lesz a klasszikusabb hangulatú lakásoknál, illetve megrendelhetjük ajtófélfa nélküli változatban, utóbbi megoldással modern, dizájnos lakberendezési stílust teremthetünk otthonunkban.
 

Hogyan nyerünk helyet a fürdőszobában a tolóajtóval?

Amennyiben kicsi a fürdőszobánk, mindenképp javasolt tolóajtóval megoldani a nyílászáró kérdését. Természetesen vannak egyéb trükkök, amelyekkel okosan használhatjuk ki az apró fürdőszoba felületeit, területeit.
 

Milyen előnyei vannak az üveg tolóajtóknak?

Az üveg tolóajtó egyik leglényegesebb előnye, hogy kapcsolat alakul ki a két helyisége között. A praktikum mellett az esztétikum és az igényes lakberendezési szándék egyszerre valósul meg. Az üvegszerkezetet alumíniummal is kombinálhatjuk, az egyszerre erős, masszív szerkezet párosítása a az üveggel fényes, légies hatást kölcsönöz az egész lakásnak.
 

Tokszerkezet falban futó ajtókhoz: így működik

A vakolt falakhoz, illetve a gipszkarton falakhoz tervezett fémszerkezet elemei

A falban futó tolóajtóhoz használt tokszerkezet egy olyan szerkezet, amely lehetővé teszi, hogy a tolóajtó eltűnjön a fal belsejében (legyen szó akár vakolt, akár gipszkarton falról). A földrajzi területtől függően ezt az elemet különböző nevekkel szokás illetni, mint például segédváz, segédfélfa vagy ajtótok. A tokszerkezet az alábbiakból áll: egy falba beépített tok, a felső részre helyezett csúszófelület (sín), mely lehetővé teszi az ajtó futását a fal belsejében, illetve egy függőleges ütközőléc, mely csukódáskor az ajtóval érintkezik.

Minőségi termékről lévén szó, a tokszerkezetnek meghatározott megbízhatósági és időtállósági követelményeknek kell megfelelnie.

 • Ellenálló képesség: a tokszerkezetnek meg kell tartania a fal súlyát, illetve lehetővé kell tennie annak karbantartását a fal megbolygatása nélkül;

 • Az ajtó mozgásának egyenletessége és könnyedsége: a csúszókocsiknak és a síneknek lehetővé kell tenniük az egyenletes és könnyed mozgást, valamint sérülés esetén könnyen cserélhetőnek kell lenniük;

 • Az ajtóhoz tartozó csúszósín garantáltan úgy mozog, hogy a tokszerkezetet alkotó lemez nem hajlik meg, így az ajtó csúszása nem válik nehézkessé;

 • Nem alakul ki repedés a vakolaton: mivel a tokszerkezet a fal szerves részét képezi, így a fal külleme és szilárdsága nem változik meg;

 • Egyszerű beépítés és karbantartás: a tokszerkezet akár szakképzettség nélkül is könnyedén összeállítható és beszerelhető, így szavatolva a termék időtállóságát. Ez azért is fontos, mert az esetleges karbantartási beavatkozásokat vagy a kiegészítők utólagos beszerelését a falszerkezet megbolygatása nélkül kell elvégezni.


Ennek megfelelően az ECLISSE cég kb. 30 évnyi kutatást követően fejlesztette ki termékét, mely az alábbi jellemzőkkel bír:
 

Kihúzható vezetősín ECLISSE

Kihúzható vezetősín

Teljes nyugalom és biztonság

Ez garantálja a kopásnak kitett szerkezetek cseréjét, a kiegészítők beépítését és a belső ajtóütköző beállítását.

NÉZZE MEG A VIDEÓT

Csúszókocsik ECLISSE

Csúszókocsik

Gördülékenység és egyenletesség

A csúszókocsik tanúsítvánnyal garantálják a hagyományos terhelhetőség 100 kg-os, 150 kg kérésre.

NÉZZE MEG A TANÚSÍTVÁNYOKAT

Megerősített távtartó ECLISSE

Megerősített távtartó

Tökéletes szintbeállítás

Egy olyan speciális horganyzott lemezprofil, amely lehetővé teszi a beépítést, mivel a tokszerkezetet az ütközőléchez igazíthatjuk.

FEDEZZE FEL AZ ELŐNYEIT

Hogyan számítsuk ki a tolóajtó méretét?

A falban futó tolóajtó méreteinek megfelelő kiszámításához mindenekelőtt az ajtókivágás (átjárhatósági szélesség) és maximális helyigény szakkifejezések közötti különbséget kell megérteni.

Az ajtókivágás vagy ajtónyílás az ajtófélfák (ha vannak) között értett tényleges magassági és szélességi méretekre, valamint a kész padlózattól mért magasságra vonatkozik. Egy standard tolóajtó ugyanazokkal a méretekkel rendelkezik, mint egy azzal egyenértékű beltéri szárnyas ajtó. Szélessége jellemzően 70 vagy 80 centiméter, magassága pedig 210 centiméter. Méretre gyártott kivitelben is elérhető, ami nagyon széles vagy nagyon keskeny ajtónyílás lefedésére alkalmas. Az egyszárnyú ajtó szélessége 600 és 2000 mm között, magassága pedig 500 és 2900 mm között mozog.

Maximális helyigény alatt ugyanakkor a falban futó tolóajtók tokszerkezetének beépítéséhez szükséges teljes méretet értjük. Ez szélességét tekintve az ajtónyílás szélességének és a tokszerkezet méretének összege, míg magassága a kész padlózat magasságától a szemöldökfa aljáig tart.

Hogyan válasszunk a tolóajtó tokszerkezetek típusai közül? 

A megfelelő tokszerkezet kiválasztása nem nehéz, azonban néhány kulcsfontosságú tényezőt mindig érdemes figyelembe venni.
Ezek közé tartoznak az alábbiak: az ajtó és a nyílás típusa, illetve a falakat alkotó építőanyag

 • ajtó típusa: azt jelenti, hogy az ajtó rendelkezik-e ajtófélfával vagy sem (ez utóbbiak az úgynevezett fal menti ajtók). Ajtófélfa és tokborítás alatt az ajtólap körüli kiegészítő elemeket, azaz az ajtólap körüli keretet értjük. Ez rendszerint kiáll az ajtósíkhoz képest, ebben az esetben tehát klasszikus ajtókról beszélünk. Ha azonban a keret nem áll ki, akkor modern vagy külső kikészítés nélküli ajtóknak nevezzük őket. A harmadik esetben azonban, amikor az ajtólap minden külső eleme fal menti kivitelű, akkor klasszikus kortárs ajtókról beszélünk.
  A fenti megoldásokhoz minden esetben saját tokszerkezet szükséges.

 

Ajtófélfával rendelkező tolóajtókhoz használt tokszerkezetek

Ajtófélfával rendelkező tolóajtókhoz használt tokszerkezetek

Az örök klasszikus

Helytakarékos ötletek vagy extra nagy méretű nyílások esetében is kiváló megoldás. Nagyszerű fürdőszobához vagy nappalihoz. Válassz a klasszikus, ajtófélfás tokszerkezetek közül!

Tokszerkezetek ajtófélfa nélküli vagy fal menti ajtókhoz

Tokszerkezetek ajtófélfa nélküli vagy fal menti ajtókhoz

A vérbeli minimál stílus

Ez a tokszerkezet mindig tökéletesen, szinte láthatatlanul olvad bele a falba tolóajtó vagy nyíló ajtó esetében egyaránt. Fal menti vagy falban futó, ajtófélfa és tokborítás nélküli ajtókhoz is kiváló megoldás.

 • a nyitás módjai: a tolóajtók egymástól igencsak eltérő környezetekhez is idomulnak és bár helytakarékos funkcióiknak köszönhetően nagyon népszerűek, ideális megoldást nyújtanak a helyiségek, gardróbszekrények és kiszolgálóhelyiségek diszkrét elválasztásához. Ezenfelül, különösen a nagyobb méretű változatok, modern és dizájnos megjelenést kölcsönöznek a lakókörnyezetnek, tágas és nyitott térré alakítva azt. A falban futó tolóajtók segítségével sajátos és hatékony megoldások válnak elérhetővé. Ilyenek például az íves ajtók vagy teleszkópos ajtók, melyekkel akár 4 méter széles nyílás is elérhető. Ezenkívül még harmonikaajtóra vagy hibrid megoldásokra is lehetőség van, ahol az ajtólap egyik fele szárnyas ajtó módjára nyitható, míg a másik fele a falban fut. Ezen megoldások mindegyikéhez a megfelelő tokszerkezet beépítésére van szükség.

 

Teleszkópos tolóajtók

Teleszkópos tolóajtók

Akár 4,7 méteres nyílások

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a belül legyezőszerűen futó két ajtólap segítségével kimondottan nagy méretű nyílások is kiépíthetők legyenek.
 

TELESZKÓPOS TOLÓAJTÓK

Íves tolóajtók

Íves tolóajtók

Engedje szabadon a képzelőerejét

Gondolt valaha íves tolóajtóra? Erre a célra is kínálunk tokszerkezeteket, melyek segítségével egy- vagy kétszárnyas, fából készült, íves, falban futó tolóajtó kivitelezésére is lehetőség nyílik.

ÍVES TOLÓAJTÓK

Tolóajtók kapcsolóval

Tolóajtók kapcsolóval

És lőn világosság!

Aki úgy véli, hogy a tolóajtónak helyet adó falba nem lehet kapcsolót, lámpát vagy dugaljat szerelni, az téved. Az ECLISSE cég kimondottan erre a célra is fejlesztett tokszerkezetet.

TOLÓAJTÓK KAPCSOLÓVAL

 • a fal építőanyagáról: az ECLISSE kifejlesztette a speciális, vakolt falakhoz és száraz falakhoz (gipszkarton) is használható tokszerkezeteket.
  Az alábbiakban bemutatjuk a vakolt falhoz készült tokszerkezet és a gipszkartonhoz készült tokszerkezet közötti főbb különbségeket. A vakolt tokszerkezet egy lemezköpenyből áll, mely úgy néz ki, mint egy lemezes szerkezet, amelyre felkerül a vakolatháló. A szárazfalakhoz használt változat nyílt szerkezetű, hasonlóan azon fémszerkezetekhez (U megvezetők és C tartók), amelyekre a gipszkarton paneleket helyezzük fel.

 

Tokszerkezetek gipszkarton falakhoz

Gipszkarton falak esetében a tokszerkezetek nyitott szerkezetet képeznek, mely ránézésre hasonlít azon fémszerkezetekre, amelyekre a hagyományos gipszkarton lemezeket szokás felszerelni.

A gipszkarton falakhoz használt tokszerkezet előre össze nem szerelt változatának korlátozott mérete megkönnyíti a szállítást és a raktározás optimalizálását (több, mint 50 db/négyzetméter). Továbbá a beépítés helyén dönthetjük el, hogy melyik belső fészket használjuk (58/83 mm) az ajtó típusától függően, mivel a tokszerkezet a beszerelés szakaszában kiszélesíthető. Az innovatív összeszerelési rendszernek köszönhetően nincs szükség csavarokra vagy csavarhúzókra, így a tokszerkezet összeszerelése könnyű és gyors.

A nyitott szerkezet a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő azonos szerkezetekhez képest több mint 20%-kal nagyobb oldalirányú elhajlásnak is képes ellenállni.* A megerősített függőleges tartók és a vízszintes merevítők együttesen sokkal tartósabb egységet alkotnak, mint az egyetlen darab, 5/10 mm-es lemezből készült tokszerkezetek, melyek a zárt szerkezetek jellemzői.

* Belső laboratóriumi vizsgálatok, melyeket többféle, egymással egyenértékű tokszerkezettel hajtottak végre.

Tokszerkezet falban futó ajtókhoz gipszkarton ECLISSE
12 vízszintes merevítő tolóajtók ECLISSE

Előre fúrt, megerősített vízszintes profilok

0.7 mm vastag horganyzott acéllemezekből készülnek, a profilokban található új, mikro furatok megkönnyítik a csavarok befúrását.

Megerősített függőleges tartók tolóajtók ECLISSE

Megerősített függőleges tartók

12/10 méretű, duplán hajtott lemezprofillal készültek, mely kiváló ellenállást biztosít az oldalirányú terheléssel szemben.

 

Felső fém kereszttartó tolóajtók ECLISSE

Felső fém kereszttartó

Javítja az ellenállást az esetleges felülről ható terheléssel szemben.

Tokszerkezetek vakolt falakhoz

A vakolt falakba történő beépítéshez kifejlesztett, tolóajtókhoz való tokszerkezet teljes struktúrát képez. Egy szabvány méretű (800x2100 mm-es ajtónyílás) ECLISSE tokszerkezet ebben az esetben több, mint 40 kilogrammot nyom.
 

Tokszerkezet falban futó ajtókhoz vakolt ECLISSE
Kitöltő lemez (hullámos megmunkálással) ECLISSE

Kitöltő lemez (hullámos megmunkálással)

A hullámos megmunkálás olyan préselési eljárás, melynek során a sík lemezbe domború kiképzések kerülnek. 12/10 méretű, duplán hajtott lemezprofillal készültek annak érdekében, hogy ellenálljanak az oldalirányú terheléssel szemben.

Recés vakolatháló ECLISSE

Recés vakolatháló

Az 50x25 mm-es háló és speciális recézés javítja a vakolat megtapadását a lemezen. A túlnyúló háló egy egységet képez a falszerkezettel.

16 vízszintes merevítő ECLISSE

16 vízszintes merevítő

Nagyfokú ellenálló képességet és merevséget biztosít a tokszerkezetnek, amely hatékonyan ellenáll a vakolat száradása által keltett feszültségnek.

 

Hol vásárolhatom meg ezt a terméket?
Találja meg a legközelebbi kereskedőt