Keresés

Kicsi, de modern fürdőszoba 5 lépésben

Kicsi, de modern fürdőszoba 5 lépésben

Hogyan alakítsunk ki kicsi, modern fürdőszobát?

A kicsi, modern fürdőszoba kialakításánál is azokat az alapvető lakberendezési szempontokat érdemes figyelembe venni, amelyek a praktikum és a mindennapi életritmus felől közelítenek a berendezéshez. Szerencsére ebben a stílusban még jól is mutat a minimalizmus. Csak akkor vagyunk nehéz helyzetben, ha mindent a fürdőszobába szeretnénk beszuszakolni.

De nézzük szépen sorban: először is azt kell feltérképeznünk, hogy mire van mindenképp szükségünk a fürdőszobában. Hogy fürdőkádat vagy zuhanyfülkét építünk be a fürdőbe, az szerencsés esetben még a lakberendezési gondolatmenet előtt eldől, illetve nagyban függ attól, hogy van-e egyáltalán hely egy kád beépítésére. Amennyiben kisgyerek is van a családban, fontos lehet a kád, de a picurokat fürdethetjük gyerekkádban is, nem kell hozzá egy 160 centi hosszú klasszikus kád vagy sarokkád.

A kád vs. zuhanyfülke vitában van egy energetikai vagy vízhasználati kérdés is és emelett sem szabad szó nélkül elmenni a 21. században. A kádban fürdéssel jelentősen több vizet használunk, ha minden egyes családtag telikád vizet használ az esti fürdésre. Főleg, ha a szürkevíz tárolására, felhasználására nincs kialakított rendszerünk és stratégiánk (a fürdővizet fel lehet használni a vécé leöblítésére, takarításra stb.). A zuhanyfülkével ilyen módon vizet spórolhatunk (persze csak akkor, ha nem folyatjuk magunkra a vizet hosszú tíz perceken keresztül).

Fel kell mérni azt is, hogy a fürdőszobában van-e a vécé vagy egy külön helyiségben? (Utóbbi megoldás azért szerencsés, mert egyszerre is lehet használni a két funkciót anélkül, hogy a másik intim terét sértenénk.

A fürdőszoba kialakítása során is törekedni kell arra, hogy világos színeket használjunk, lehetőleg nagyméretű csempéket, a fehér fajanszok mellett natúr (pl. bambusz) bútorokat, tárolókat.
A fürdőszobában érdemes csak és kizárólag azokat a dolgokat tárolni, amire feltétlenül szükségünk van. (Kivéve, ha nagyméretű a fürdőnk, de ez a cikk a kicsi, modern fürdőszobákat veszi sorra).

A tárolásnál kihasználhatjuk az ajtó fölötti, tükör körüli területeket, mindenhová elhelyezhetünk kisméretű polcokat. A fürdőben a legtöbb esetben kicsi flakonokat, tégelyeket, tisztálkodó és tisztítószereket kell tárolni, hajszárítót, borotvát, elektromos fogkefét, mérleget, ezeknek is megtalálhatjuk a praktikus helyét. Ha sok pici tégelyünk, üvegcsénk van mindenféle csodakozmetikummal, beapkolhatjuk bambuszdobozokba, fadobozokba és úgy rakhatjuk fel a polcokra. Így a kicsi térben nem kevésbé tűnik zsúfoltnak, rendetlennek a sok apró tárgy.

A fűtőtest kérdése is problémás szokott lenni a kis fürdőszoba kialakítása során. Erre kiváló megoldás lehet egy nagyobb teljesítményű törölközőszárító, aminek kettős funkciója lesz, felmelegíti a fürdőnket és még a törölközőket is melegen tartja. Mindjárt más lesz így zuhanyzás, fürdés után megszárítkozni. Az elektromos fűtőpanel sem rossz ötlet, kevés helyet foglal el és gyorsan felfűt, csak arra figyeljünk, hogy kifejezetten fürdőszobába való eszözt válasszunk.

És ha már törölköző: szereljünk fel minél több helyre törölközőtartókat: a zuhanykabinra, a falakra, akár a mosógépre is, ha épp ott praktikus. Ezzel is rengeteg helyet tudunk spórolni.
 

ECLISSE tolóajtók a fürdőszobákban
Kicsi, de modern fürdőszoba 5 lépésben

Mekkora teret nyerhetünk egy tolóajtóval a kicsi, modern fürdőszobában?

A hagyományos, nyíló ajtókkal van egy komoly probléma, mégpedig az, hogy a nyitás során jelentős teret veszítünk és nagyon kell figyelni, nehogy a másikra nyissuk az ajtót egy lendületes mozdulattal. Főleg, ha mondjuk a vécé és a fürdőszoba egymás mellett, esetleg sarokban helyezkedik el. Egy tolóajtó jelentős tereket szabadíthat fel egy kicsi lakásban és ennek a helyfelszabadításnak rögvest megérezhetjük a hatását egy picuri fürdőszoba esetében. 

Ha mondjuk van egy 5-6 négyzetméternyi fürdőnk, abból egy nyíló ajtó (még akkor is, ha keskenyebb, 70 centi széles ajtóról van szó) egy 70 centi sugarú ívben elfoglalja a hasznos teret. Az ajtó fogja meghatározni esetleg, hogy mekkora mosdót építhetünk be, vagy hogy befér-e a kis mosógépünk a fürdőbe. Egy tolóajtó segítségével érezhetően tágulni fog a tér és a lehetőségeink. Ráadásul ha falban futó tolóajtóról van szó, akkor a falfelület is felszabadul, polcot, törölközőszárítót vagy egyéb bútort szerelhetünk fel rá. 

A tolóajtó persze nemcsak a fürdő bejáratánál, hanem a zuhanykabinnál is praktikus, helykímélő megoldás.
 

ECLISSE tolóajtók a fürdőszobákban

Hogyan nyerhetünk helyet a kád, zuhanykabin és a mosdó kialakítása során?

A kád (vagy zuhanykabin), a mosdó és a vécé nélkülözhetetlen összetevői a fürdőszobának. Szerencsére ma már kaphatóak kisebb méretű és nagyon csinos szaniterek, amelyek beférnek a kicsi, modern fürdőszobába és még jól is mutatnak. A praktikus megfontolásokon túl ha elválasztó falat helyezünk be pl. a kád vagy a zuhanytálca mellé, törekedjünk az üveg vagy átlátszó felületekre, így a térhatás tágasabb lesz.
 

ECLISSE tolóajtók a fürdőszobákban

Hogyan helyezzük el a bútorokat a kicsi, modern fürdőszobában?

Arról már írtunk, hogy a tükör körül vagy az ajtó felett kialakított szekrényekkel, polcokkal rengeteg praktikus tárolóhelyet nyerhetünk. Érdemes falraszerelhető, lebegő bútorokat beépíteni (ezt az ötletet megvalósíthatjuk a mosdó, vécé esetében is), ezeknek a bútoroknak modern, letisztult, könnyed hatása lesz. Újfent tágabbnak nagyobbnak fogjuk érezni a teret. A fürdőszoba bútorok esetében még fontos szempont lehet, hogy egyszerűen, könnyen legyenek tisztíthatók, ne legyenek túl érzékenyek a nedvességre, párára.
 

Kicsi, de modern fürdőszoba 5 lépésben

Mi a szerepe a tükröknek, fényeknek a kicsi, modern fürdőszobában? 

Használjunk minél több tükröt, üvegfelületet, így még nagyobbnak tűnik az amúgy szűk belső tér. A fényforrásokkal is játszhatunk, a természetes fényt megsokszorozzák az okosan elhelyezett tükrök, és ha több, kis fényforrással dolgozunk, hangulatos, fényes fürdőt varázsolhatunk. A fény a fürdőben elég lényeges összetevő: a sminkelésnél és a borotválkozásnál egyaránt fontos, hogy lássuk, mit csinálunk, hova és mit kenünk vagy hogy maradt-e még egy foltnyi borosta az állunkon, amit nem vettünk észre a félhomályban. A tükörvilágítás szerencsére megoldja ezeket a problémákat, a süllyesztett spotlámpákból pedig bátran és kreatívan világíthatjuk meg a fürdőszoba különböző pontjait. A központi tükör mellett a kisebb, dizájntükrökkel tágíthatjuk tovább a teret.

Összességében a kicsi modern fürdőszoba okos és szép kialakítására számtalan lehetőségünk van. Fontos, hogy nem zsúfoljunk be fölösleges holmikat, használjunk légies, könnyed bútorokat, tolóajtókat, fényeket, tükröket és törölközőszárítót.
 

Kicsi, de modern fürdőszoba 5 lépésben
Kicsi, de modern fürdőszoba 5 lépésben