Keresés

Így újítsd fel a fürdőszobád!

None

Így újítsd fel a fürdőszobád!

Fürdőszoba felújítás: hogyan fogjunk hozzá?

A fürdőszoba felújítás komplex feladat, főleg, ha a gépészethez is hozzá kell nyúlni. Mivel vizes területről van szó, fontos a vízszigetelés és a burkolásnál sem mindegy, hogy milyen módon van előkészítve a felület. Na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük szép sorban, mit kell tudni a fürdőszoba felújításról. 

A fürdőszoba felújítási munkálatokat alaposan meg kell tervezni. Az esztétikai összetevőkön túl (vagyis a burkolatok, bútorok kiválasztása) tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen alapvető munkálatokat kell elvégeznünk ahhoz, hogy jól használható, könnyen tisztítható és komfortos fürdőszobánk legyen. A tervezés során érdemes kitérni a nyílászárókra is (különösen akkor, ha pici a fürdőszoba), egy jól kiválasztott tolóajtóval ugyanis sokat nyerhetünk. 

Meg kell határoznunk, hogy pontosan mit akarunk felújítani: teljes körű bontás, csere, gépészettel vagy csak a burkolatot szeretnénk felújítani?

Mihez kell szakember, mit végezhetünk el mi magunk?

 

Sokan gondolják azt, hogy a fürdőt akár saját maguk is fel tudják újítani. Az a helyzet, hogy ha már a vizes blokkhoz, elektromos hálózathoz hozzá kell nyúlni és nem vagyunk szakik, könnyen ráfaraghatunk és jelentősen nagyobb összeget költünk a javításra, mintha eredetileg szakemebert kértünk volna fel a kivitelezésre. A festést, burkolást némi barkácstapasztalattal tényleg el tudjuk végezni, de nem mindegy például, hogy milyen méretű fali csempét szeretnénk felrakni vagy mennyire kell alaposan előkészíteni a falat a burkoláshoz.   

Milyen sorrendben végezzük a fürdőszoba felújítást?

A felújítási munkálatok első lépése a bontás: ki kell bontani a meglévő kádat, vécét, mosdókagylót. Ezután jön a gépészeti vetület: a vízvezeték-rendszer kialakításához és a villanyszereléshez falvésésre is szükség lehet. Ahogy fent is írtuk ehhez a munkához szakemberre lesz szükségünk, hacsak nem értünk hozzá.   

Fürdőszoba felújítás: milyen épületgépészeti beavatkozásokra lesz szükség?

A fürdőszoba felújítás során gyakran hozzá kell nyúlni a vízvezeték rendszerhez, akár a fűtésrendszerhez is. A fürdőszobában a fűtést akár törülközőszárítóval is megoldhatjuk, így két legyet ütünk egy csapásra. Elterjedt megoldás továbbá, hogy a cirkó gázkazán a fürdőszobában helyezkedik el, nem beszélve a hálózati melegvíz tartályról. Ha van máshol hely hozzá, ezeket a nagy méretű eszközöket érdemes a fürdőszobán kívül elhelyezni. A vécék, zuhanyzó, mosdó beszereléséhez is szükségünk lesz épületgépész bevonására.

Fürdőszoba felújítás: mit kell tudni a szaniterekről?

 

A szaniter egy gyüjtőfogalom, a vizes helyiségekben elhelyezendő eszközök sokaságát nevezik így. Pl. a mosdókagylót, a zuhanytálcát, de még a szappanadagolót is. A szaniterek kiválasztásakor is érdemes szakemberrel egyeztetni, hiszen ők nem csak azzal lesznek tisztában, hogy melyik a legdizájnosabb, legdivatosabb mosdókagyló, bidé vagy vécé, hanem arról is van ismeretük, hogy mennyire lesz problémamentes az eszközök üzemeltetése, működtetése, esetleges szervizelése. Sőt, lehet, hogy tudnak egy szebb, olcsóbb, praktikusabb megoldást. 

Milyen nyílászárókat vegyünk a fürdőszobába?

 

A fürdőszoba ablak kiválasztásakor az esztétikum mellett vegyünk figyelembe néhány praktikus szempontot is. A fürdőszobában sok pára keletkezik a fürdés, zuhanyzás, tisztálkodás, mosás, szárítás során. Ennek a párának valamilyen módon el kell távoznia a helyiségből, ehhez a legcélszerűbb egy könnyen nyitható, zárható ablak, amin keresztül (lehetőleg kereszthuzattal) lehet szellőztetni. A szellőzés mellett még a fény beáramlása is fontos a fürdőszobába oly módon, hogy közben megőrizzük a helyiség intimitását is. Ezt meg lehet oldani pl. tejüveggel vagy függönnyel.  

Mit nyerünk egy minőségi tolóajtóval a fürdőszobában?

 

Teret és stílust. A fürdőszobák esetében gyakran jelent problémát a helyhiány. Ebben sokat segít a tolóajtó, amivel megnyerjük a hagyományos nyíló ajtó nyitási sugarának helyét. Ráadásul az ECLISSE tolóajtóival belsőépítészetileg is igényes, stílusos nyílászárónk lesz. 

Ne bízzuk a tolóajtó telepítését mekkemesterekre és ne barkácsoljunk, ha nem értünk hozzá, mivel ennek a nyílászárónak a beépítéséhez speciális szakértelem szükséges. Kérjünk szakember segítségét, hogy biztosítsuk az ajtó megfelelő beszerelését és zökkenőmentes működését. A megfelelően kivitelezett telepítés kulcsfontosságú a tolóajtó tartósságához és hatékony működéséhez.

A fürdőszoba ajtajának kiválasztása komolyan befolyásolhatja a helyiség kényelmét és dizájnját. A tolóajtók a helymegtakarítás, a stílusos megjelenés, a könnyű kezelhetőség és a hangszigetelés szempontjából kiváló választást jelentenek. Mielőtt döntést hoznánk, alaposan mérlegeljük a fürdőszoba méretét, az ajtó anyagát és tartósságát, valamint kérjünk szakember tanácsát a telepítéshez. A megfelelő tolóajtó segítségével tökéletes környezetet teremthetünk fürdőszobánkban, amely harmóniát teremt a funkcionalitás és a stílus között.

Hogyan válasszunk burkolatot a fürdőszobában?

A burkolat kiválasztása során az elsődleges szempont értelemszerűen az, hogy a csempe és a járófelület is vízálló, könnyen tisztítható legyen. Színben érdemes olyat választani, ami illik a bútorokhoz és az sem árt, ha a konyha csempével is valamennyire harmonizál.

A megfelelő vállalkozó kiválasztása

Nem egyszerű kérdés, hogy mi magunk ugorjunk neki egy építkezésnek, felújításnak, vagy keressünk hozzá egy-egy mestert, esetleg egy generál kivitelezőt. Lehet persze szelektálni is az elvégzendő munkák közül: a nehezebb, nagyobb szakértelmet igénylő műveleteket elvégeztetjük a mesterrel, a kisebb, piszmogós munkákat pedig mi magunk vállaljuk el. Amennyiben vállalkozóval dolgoznánk, alaposan nézzünk utána a véleményeknek, esetleg a céges háttérnek (mióta létezik, milyen referenciái vannak stb.). A vállalkozóval minden esetben szerződjünk.