Keresés

A tér- és helykihasználás 5 aranyszabály

None

A térkihasználás, helykihasználás rendkívül fontos a lakás berendezése során, hiszen ettől függ, hogy mennyire lesz élhető az otthonunk. Különös hangsúly kerül a megfelelő, okos térkihasználásra, ha egy kisebb méretű lakást szeretnénk berendezni. Ilyen helyzetben tényleg minden centi, négyzetméter számít.

Mit jelent az okos térkihasználás, helykihasználás egy lakásban?

A térkihasználás, helykihasználás egyik kulcsa szinte láthatatlan. A belső ajtók rendkívül sok helyet foglalnak el, amennyiben hagyományos nyíló ajtókat építünk a lakásba. Egy normál méretű nyíló ajtó nyitásához-csukásához közel egy négyzetméternyi terület kell. Ha megnézzük a mai ingatlanárakat, egy nyíló ajtó működtetéséhez akár egymillió forintnyi hasznos lakásterületet el kell használnunk. Ha beruházunk egy kisebb méretű lakásra, aminek a kialakításához szükségünk lesz egy hálószoba-, fürdőszoba- és egy konyhaajtóra, akkor már közel három millió forintnyi hasznos lakóterületet (és a lakás egy igen jelentős részét) elhasználtuk arra, hogy nyíló ajtókat használhassuk.

Szerencsére erre van egy tökéletes megoldás, mégpedig a tolóajtó. A vakolt falban futó tolóajtóval nem csak a nyitás-csukás területét nyerjük meg, hanem azt a falfelületet is, ahol „eltűnik” a tolóajtó. Amennyiben a falban futó tolóajtót pl. statikai okok miatt nem lehet telepíteni az otthonunkba, a falon futó (vagyis a fal mellett párhuzamosan eltolható) tolóajtóval is feltárul az a terület, amit a hagyományos ajtó nyitására, csukására használtunk. Tolóajtókkal praktikusabb lesz az otthonunk és az értéke is növekszik, hiszen ha eladásra, kiadásra kerül sor, akkor a leendő vevő, bérlő szívesebben költözik be egy olyan lakásba, ahol a belső nyílászárók problémájával már nem kell megküzdenie.

Hogyan segít a térkihasználásban a tolóajtó

Hogyan segít a térkihasználásban a tolóajtó?

A térkihasználás, helykihasználás egyik kulcsa szinte láthatatlan. A belső ajtók rendkívül sok helyt foglalnak el, amennyiben hagyományos nyíló ajtókat építünk a lakásba. Egy normál méretű nyíló ajtó nyitásához-csukásához közel egy négyzetméternyi terület kell. Ha megnézzük a mai ingatlanárakat, egy nyíló ajtó működtetéséhez akár egymillió forintnyi hasznos lakásterületet el kell használnunk. Ha beruházunk egy kisebb méretű lakásra, aminek a kialakításához szükségünk lesz egy hálószoba-, fürdőszoba- és egy konyhaajtóra, akkor már közel három millió forintnyi hasznos lakóterületet (és a lakás egy igen jelentős részét) elhasználtuk arra, hogy nyíló ajtókat használhassuk. Szerencsére erre van egy tökéletes megoldás, mégpedig a tolóajtó. A vakolt falban futó tolóajtóval nem csak a nyitás-csukás területét nyerjük meg, hanem azt a falfelületet is, ahol „eltűnik” a tolóajtó. Amennyiben a falban futó tolóajtót pl. statikai okok miatt nem lehet telepíteni az otthonunkba, a falon futó (vagyis a fal mellett párhuzamosan eltolható) tolóajtóval is feltárul az a terület, amit a hagyományos ajtó nyitására, csukására használtunk. Tolóajtókkal praktikusabb lesz az otthonunk és az értéke is növekszik, hiszen ha eladásra, kiadásra kerül sor, akkor a leendő vevő, bérlő szívesebben költözik be egy olyan lakásba, ahol a belső nyílászárók problémájával már nem kell megküzdenie.
 

Hogyan segít a térkihasználásban a tolóajtó

Milyen térkihasználási ötletek vannak a nappaliban? 

Az otthonos, praktikus és szép nappali kialakítása sok fejfájást okozhat, ha hely szűkében vagyunk. Ez a helyiség jó esetben a család és a barátok központi, találkozóhelye, vagyis jó, ha van hely leülni mindenkinek, kényelmesen el lehet helyezkedni. Jelentősen megnyílik a tér, ha például a nappalit összenyitjuk a konyhával. Az amerikai konyhával azt érezhetjük, hogy több helyünk lett, ráadásul a két helyiség közötti kommunikáció is sokkal könnyebben megoldható, vagyis úgy beszélgethetünk a családtagokkal, barátokkal, hogy közben tüsténkedünk a konyhában. Arra persze érdemes gondolni, hogy főzés, sütés nyomaira épp úgy rálátni a nappaliból, mint a szakácsra, vagyis akkor érdemes amerikai konyha mellett döntenünk, ha képesek vagyunk rendet tartani a konyhában. Rengeteg helyet tudunk spórolni azzal, ha összecsukható, gördülő bútorokkal rendezzük be például a nappalit. A dohányzóasztal, a kisszekrény vagy egy puff könnyebben arrébb mozdítható, ha van rajta görgő. Az összecsukható konyhaasztal vagy a konyhai székek pedig használat után, csukott állapotban jóval kisebb helyet foglalnak el othhonunkból
 

Hogyan segít a térkihasználásban a tolóajtó

Hogyan használjuk okosan a tereket, ha nagy a belmagasság, mi a teendő belső lépcsők esetén?

Ha nagy a lakás belmagassága, ám kicsi a területe, akkor érdemes galériás elrendezésben gondolkozni. A belső magasságtól függően lehet a galérián akár egy külön kis lakrészt kialakítani, ám ha nem szabadul fel olyan nagy belmagasság, elhelyezhetünk egy ágyat, fekhelyet ezen a területen. Arra azért figyeljünk, hogy túlzottan szűk galérián még az alvás sem esik olyan jól, mindenképp járjuk körül a galériakialakítás kérdését alaposan.

A galériára vagy felső szintre vezető belső lépcsőkkel kapcsolatban jó néhány ötletbe belefuthatunk például a pinterest képeit böngészve. Nem mindegy, hogy milyen szögben lejt a lépcső, létraszerű, vagy hagyományos, kényelmes lépcső. Egy pici, galériás lakásban, meredekebb, helykihasználó lépcső esetében elhelyezhetünk egy kis asztalt, néhány puffot, üldögélőt a létra alatt. Amennyiben a lépcső szélesebb, nem olyan meredek a lejtése, nagyobb teret szabadíthatunk fel a lépcsők alatt, felhasználhatjuk arra, hogy kuckós üldögélőt alakítsunk ki benne. Népszerű megoldás az is, hogy tárolórendszert építünk a lépcső alá, például cipősszekrényt, vagy a téli ruhák tárolására alkalmas szekrényt, esetleg sporteszközök, egyéb holmik elpakolásához szükséges helyet szabadíthatunk fel alatta. Egy fontos dolog azért adódik ezekkel a lépcső alatti tárolókkal kapcsolatban: érdemes zárhatóra tervezni, mert a nyitott polcokon hamar elburjánzik a rendetlenség. A teljes falat elfoglaló gardróbszekrénytől sokan megijednek a kis lakás tervezése előtt, pedig ha világos (lehetőleg a fal színével megegyező vagy annál világosabb) színű 40-60 centi széles gardróbot építünk be a lakásba padlótól a mennyezetig, rengeteg tárolóhelyet nyerünk vele anélkül, hogy túlzottan sok helyet foglalna el az otthonunkból. Használjuk ki a lépcsők, feljárók alatt adódó tereket, vegyünk olyan bútorokat, puffokat, amelyekben plusz tárolóhelyek vannak, ha kanapét vásárolunk, érdemes ággyá alakítható változat mellett dönteni, így nem kell külön hely a vendégágynak.
 

A tér- és helykihasználás 5 aranyszabály

Milyen térkihasználási ötletekben gondolkozhatunk a hálószobában?

A hálószobában több térkihasználási lehetőségünk is adódik. Az egyik az összecsukható ágy vagy kanapévá alakítható fekhely. Ezzel a megoldással akár négyzetmétereket is nyerhetünk a hálóban. Ha szeretünk a hálószobában dolgozni, kialakíthatunk egy kis munkaállomást: egy laptop, egy falra szerelt, lehajtható asztal és egy összecsukható szék és már kész is a home office. Amennyiben nem összecsukható kanappé, hanem hagyományos ágy mellett döntünk, érdemes kihasználni az ágy alatti területet tárolásra. Vehetünk külön az ágy alatti magasságra szabott, gördülő tárolókat és pillanatok alatt elpakolhatunk egy csomó holmit.  
 

Milyen térkihasználási ötletekben gondolkozhatunk a hálószobában?