Keresés

A helytakarékos lépcső műhelytitkai

None

Mi az a helytakarékos lépcső?

A helytakarékos lépcsők előnye, hogy sokkal kevesebb helyet foglalnak el, mint hagyományos társaik. A hagyományos lépcsők jellemzően nagy helyigényűek, míg a helytakarékos lépcsők a szűk helyeken is kényelmesen használhatóak. Ez különösen fontos kis lakások vagy loftok esetében, ahol minden négyzetméter számít.

Mikor érdemes helytakarékos lépcső mellett dönteni?

Egy építkezés vagy lakásfelújítás során sokszor kell kompromisszumokat kötni. A tetőtér beépítése vagy egy galéria kialakítása jelentősen növelheti a lakás komfortfokozatát, hiszen új terek, akár fekvőhelyek, kuckók nyílnak meg a lakók előtt. Viszont nem mindegy, hogy milyen módon lehet feljutni, lejutni az adott területre. A hagyományos lépcső azonban rendkívül sok helyet foglal el, szűkebb lakásban, házban könnyen lehet, hogy szinte kivitelezhetetlen egy széles, nem túl meredek lépcső. Ilyenkor jönnek a helytakarékos megoldások, amelyek segítségével könnyen átugorhatjuk ezeket a problémákat. Azonban arra figyelni kell, hogy ne legyen túl meredek a lépcső, kényelmesen lehessen rajta fel és le közlekedni különösen akkor, ha nem csak fiatalok használják. Idősebb embereknek vagy egészen kicsi gyerekeknek mindennapi kihívás lehet egy rosszul kiválasztott lépcső. 

Milyen típusú helytakarékos lépcsők vannak?

A helytakarékos lépcsők közös jellemzője a:

  • magas fellépő és kis belépő méretek
  • egyenes vagy esetleg ¼ húzott lépcsőirány
  • egyszerű kivitelű korlát

Az egyik legkedveltebb helytakarékos lépcső típus az ún. csigalépcső. Ez a lépcső típus függőlegesen helyezkedik el, de az egyes lépcsőfokok egy tengely mentén elforgással helyezkednek el egymás felett. Ennek köszönhetően a csigalépcsőnek jelentősen kisebb a helyigénye, mint a hagyományos lépcsőknek, ugyanakkor könnyen használható és szép designelem is lehet otthonunkban.  

Amennyiben nagyon kevés hely van csak a lépcsőnek, akkor szokták javasolni a váltó járású vagy „tripp-trapp” vagy pillangó, esetleg kacsalépcső elnevezésű eszközt. Jellemzője, hogy a járólapokon fel illetve le közlekedésnél a jobb és bal lábbal felváltva lépnek egymás után a lépcsőfokokra.

Az egyik legnépszerűbb helytakarékos lépcső típus az ún. kacsalépcső. Ez a lépcsőtípus közel függőlegesen helyezkedik el, és az egyes lépcsőfokok általában egymásra fordulnak. Ez azt jelenti, hogy amikor valaki felmászik rajta, szinte a teljes lépcsőfelszín használható, és így a kisebb, szűkebb helyen is kényelmesen lehet használni. 

A helytakarékos lépcsők nagyon sokoldalúak lehetnek, és számos módon lehet őket alkalmazni. Például a fenti típusok mellett vannak olyan helytakarékos lépcsők is, amelyek kihúzhatóak vagy kihajthatóak, így amikor nincs szükség rájuk, helyet lehet takarítani. 

Mikor nem érdemes helytakarékos lépcső mellett dönteni?

Azonban fontos megjegyezni, hogy a helytakarékos lépcsők használata nem mindenki számára megfelelő. Az idősebb embereknek, a mozgássérülteknek vagy azoknak, akiknek problémájuk van az egyensúlyozással, nehézséget okozhat felmászni, leereszkedni egy ilyen lépcsőn. Ezért előfordulhat, hogy ha az otthonunkban idősebb vagy mozgássérült családtagok is élnek, akkor érdemesebb lehet hagyományos lépcső mellett dönteni. 

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe egy lépcső kiválasztásánál?

  1. Méret: Az első és legfontosabb tényező a méret. Nemcsak a helyiség méretével kell tisztában lenni, hanem a lépcső elhelyezéséhez, kényelmes használatához szükséges méretekkel is. Természetesen számolnunk kell a lépések szélességével, hosszával és a lépcső meredekségével is. 

  2. Anyag: A lépcső anyaga szintén fontos tényező. A fa, a beton, az acél és az üveg mind népszerű anyagok a lépcsők elkészítéséhez. Az anyag kiválasztása befolyásolhatja a lépcső árát, tartósságát és kinézetét.

    Biztonság: A biztonság fontos szempont a lépcső kiválasztásakor. A lépcsőnek megfelelően meg kell felelnie a helyi előírásoknak és szabványoknak, beleértve az anyagok minőségét, a lépcső felépítését és a korlátok elhelyezését. A lépcső lépései nem lehetnek csúszósak, és megfelelő megvilágítással kell rendelkeznie.

  3. Funkcionalitás: A lépcsőnek meg kell felelnie a felhasználók igényeinek. A lépcső funkciója befolyásolhatja a tervezési döntéseket, például egyenes vagy kanyargós lépcsőt választani, vagy akár egy tetőtéri teraszra vagy padlásra vezető lépcsőt választani.

  4. Stílus: Végül, de nem utolsósorban, a lépcső stílusa is fontos. A lépcső stílusa befolyásolhatja az otthon vagy az épület általános megjelenését. A modern, minimalista vagy hagyományos stílusok közül választhatunk, attól függően, hogy mi illik legjobban az épület vagy a helyiség stílusához.

Összefoglalva, amikor lépcsőt választunk, figyelembe kell vennünk a méretet, az anyagot, a biztonságot, a funkcionalitást és a stílust. Ha ezeket a tényezőket szem előtt tartjuk, biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő lépcsőt választunk.

Milyen helytakarékos megoldások vannak még egy lakásfelújítás, építkezés során?

Találunk még jó néhány helytakarékos megoldást. Igyekezzünk kis méretű bútorokat vásárolni, esetleg gondolkozzunk az összecsukható székekben, ággyá alakítható kanapéban. A nappaliban, a konyhában és a hálóban is rendkívül jól lehet használni ezeket a helytakarékos megoldásokat. 

És természetesen ott van még a nyílászárók kérdése, a belső terekben nagy jelentősége van a tolóajtóknak. Egy normál méretű nyíló ajtó nyitásához-csukásához közel egy négyzetméternyi terület kell. A mai ingatlanárakra lefordítva egy nyíló ajtó működtetéséhez akár egymillió forintnyi hasznos lakásterületet is el kell használnunk! Ha veszünk egy kis lakást, amiben szükségünk lesz mondjuk egy hálószoba-, fürdőszoba- és egy konyhaajtóra, akkor már közel három millió forintnyi hasznos lakóterületet (és akár a kis lakás egy tizedrészét!) használtuk el csak arra, hogy a nyíló ajtókak használhassuk. Azonban ha mindezt tolóajtókkal oldjuk meg, rengeteg helyet szabadítunk fel. Ezzel sokkal praktikusabb lesz az otthonunk és az értéke is növekszik, hiszen ha eladásra, kiadásra kerül sor, akkor a leendő vevő, bérlő szívesebben költözik be egy olyan lakásba, ahol a belső nyílászárók problémájával már nem kell megküzdenie. 

A bejárati ajtókat leszámítva minden olyan esetben érdemes tolóajtó mellett döntenünk, amikor úgy érezzük, hogy feleslegesen sok helyet veszítünk a nyíló ajtókkal és szeretnénk változatosabban használni a felszabaduló területet. Ám itt is vannak fokozatok. A fal mentén futó tolóajtó lényege, hogy az eltoláshoz / nyitáshoz szükséges szerkezet a falon kívül helyezkedik el, a falba épített vagy falban futó tolóajtó esetében a szerkezet is “eltűnik” falban, vagyis nem csak a nyíló ajtó nyitásához szükséges felület szabadul fel, hanem a falfelület is. Mind a két megoldáshoz érdemes minőségi tolóajtót beszerezni és ami még nagyon fontos: az igényes, minőségi kivitelezés. A megfelelő méretű ajtók és a tokszerkezetek kiválasztásához olvassa el tolóajtókról írott cikkünket!

Helytakarékos lépcső