Keresés

Kis lakás berendezésének 15 aranyszabálya

Kis lakás berendezése

A kis lakás berendezése elsőre talán kemény diónak tűnhet, összeszedtünk tizenöt szempontot, szabályt, amelyek segítségével könnyedén megtervezhetjük kisméretű, praktikus és esztétikus lakásunkat. Természetesen érdemes bevonni a folyamatba belsőépítészt, lakberendezőt, ám ahhoz, hogy olyan lakás legyen a végeredmény, ahol mi magunk is otthonosan mozgunk, elengedhetetlen, hogy a saját életritmusunkhoz, szokásainkhoz szabjuk a lakás berendezését.

A kis lakás berendezése praktikusan és költséghatékonyan

A kis lakás berendezésének egyik kulcsa a praktikusság. Mielőtt vadul megrendelnénk a bútorokat, először meg kell vizsgálni a saját szokásainkat, napi rutinunkat. Máshogy kell berendezni egy olyan lakást, ahol kisgyerekek rohangálnak vagy kutya, macska formálja színessé hétköznapjainkat és más lesz a lakás berendezése egy gyermek nélküli pár esetében vagy egy agglegény lakásnál. Amikor a lakberendezésről gondolkodunk, érdemes a pragmatikus énünket előtérbe helyezni, erre a praktikus tervre fog ráépülni az esztétikum és így lesz valóban otthonos a lakásunk.
 

kis lakások
kis lakás berendezése

Melyek a kis lakás előnyei?

A kis lakás előnyei közé tartozik, hogy nem kell (mert nem is lehet) túl sok bútort beszuszakolni, a használati tárgyaink rendszerezése során pedig kialakul egy természetes szelekció, egyszerűen nem lesz helye a felesleges tárgyaknak. Okos tervezéssel otthonos, kuckós lakást alakíthatunk ki.

A másik komoly előny, hogy a kisebb felületet, kevesebb bútort könnyebb rendben tartani, tisztítani, takarítani. És van még egy jelentős előnye az apróbb méretnek: ha energetikailag, gépészetileg jól meg van tervezve egy ilyen otthon, vagyis jó a szigetelés és a fűtéstechnika, akkor rengeteget spórolhatunk a rezsiköltségen. Magyarországon egy ideig divat volt minél nagyobb házat építeni, ahol akár több generáció is elfér, nyilván ennek az irányzatnak is megvannak az előnyei, ám a jelenlegi rezsiárak mellett jobban járunk egy kisebb, praktikus lakással.
 

kis lakások előnyei

Milyen nehézségeket kell leküzdenünk a kis lakás berendezése során?

A kis lakás berendezése ugyanakkor kompromisszumokkal jár. Lehet, hogy a korábbi otthonukban megszeretett étkezőasztal vagy kanapé nem fér el az új lakrészben, ilyenkor méricskélni, tervezni kell, új bútorokat beszerezni. Kisebb, praktikus konyhát kell kialakítanunk, esetleg amerikai konyhává alakítani a nappalit és a konyhát. A fürdőbe lehet, hogy csak egy zuhanykabin fér el a kényelmes kád helyett, esetleg csak a mosógép tetején fér el a szárítógép és még sorolhatnánk.
 

kis lakások hátránya

Hogyan tervezzük meg a kis lakás berendezését?

Van egy nagyon jó trükk, amit lakásmérettől függetlenül alkalmazhatunk: először azt vizsgáljuk meg, hogy milyen méretű és mennyiségű tárgyat akarunk tárolni és ehhez mekkora tárolóra van szükségünk. Ezt a vizsgálatot felhasználhatjuk arra is, hogy könyörtelenül szelektálljunk! A szekrényeket, polcokat, tárolókat csak ezután vásároljuk meg, így akkora szekrényünk lesz, amibe a cuccunk pont belefér. Persze nem árt ráhagyni kicsit, ha az adott tárgyakból még vásárolni szeretnénk a jövőben (pl. könyves polc). A kis lakás berendezése során járjunk nyitott szemmel és használjunk ki olyan felületeket is a tárolásra, amelyek nem jutnának eszünkbe (pl. lépcső alatt, ajtó fölött stb.)
 

kis lakás bútorok
kis lakás bútorok

Hogyan tüntessük el a belső ajtókat?

A kis lakás berendezésének egyik kulcsa szinte láthatatlan. Ez pedig a belső ajtók problémája. Egy normál méretű nyíló ajtó nyitásához-csukásához közel egy négyzetméternyi terület kell. A mai ingatlanárakra lefordítva egy nyíló ajtó működtetéséhez akár egymillió forintnyi hasznos lakásterületet is el kell használnunk! Ha veszünk egy kis lakást, amiben szükségünk lesz mondjuk egy hálószoba-, fürdőszoba- és egy konyhaajtóra, akkor már közel három millió forintnyi hasznos lakóterületet (és akár a kis lakás egy tizedrészét!) használtuk el csak arra, hogy a nyíló ajtókak használhassuk. Azonban ha mindezt tolóajtókkal oldjuk meg, rengeteg helyet szabadítunk fel. Ezzel sokkal praktikusabb lesz az otthonunk és az értéke is növekszik, hiszen ha eladásra, kiadásra kerül sor, akkor a leendő vevő, bérlő szívesebben költözik be egy olyan lakásba, ahol a belső nyílászárók problémájával már nem kell megküzdenie.
 

kis lakások ajtó megoldás

Mikor érdemes tolóajtó mellett döntenünk?

A bejárati ajtókat leszámítva minden olyan esetben érdemes tolóajtó mellett döntenünk, amikor úgy érezzük, hogy feleslegesen sok helyet veszítünk a nyíló ajtókkal és szeretnénk változatosabban használni a felszabaduló területet. Ám itt is vannak fokozatok. A fal mentén futó tolóajtó lényege, hogy az eltoláshoz / nyitáshoz szükséges szerkezet a falon kívül helyezkedik el, a falba épített vagy falban futó tolóajtó esetében a szerkezet is “eltűnik” falban, vagyis nem csak a nyíló ajtó nyitásához szükséges felület szabadul fel, hanem a falfelület is. Mind a két megoldáshoz érdemes minőségi tolóajtót beszerezni és ami még nagyon fontos: az igényes, minőségi kivitelezés. A megfelelő méretű ajtók és a tokszerkezetek kiválasztásához olvassa el tolóajtókról írott cikkünket!
 

kis lakások tolóajtóval
kis lakás összecsukható bútorokkal

Alkalmazzunk több kis fényforrást a kis lakás berendezése során!

A kis lakásban fontos szerepe lesz a fénynek és a fényforrásoknak. A központi fényforrás / csillár mellett használjunk falmenti ledvilágítást, világítsuk meg a mennyezetet állólámpával, alkalmazzunk hangulatvilágításokat a helyiségekben. Igyekezzünk úgy kialakítani a fényforrásokat, hogy ne maradjanak sötét zugok, pontok a lakás területén, így nagyobbnak fog hatni a kis méretű lakás.
 

fényes kis lakások

Kis lakás berendezése: így játsszunk a színekkel!

Ha kicsi a lakás, a falakhoz, csempékhez, járólapokhoz érdemes világos, natúr, pasztell színeket választani, mert így nagyobbnak hatnak a terek. Ugyanígy a konyhabútort, szekrényt, asztalt is jó, ha natúr színekből állítjuk össze. Természetesen ezeknek a nagy, világos felületeknek jól áll egy-egy színesebb, harsányabb folt, például egy-egy színes csempe a falon, színes díszpárnák, függönyök vagy egy-egy kisebb méretű, színes bútor.
 

kis lakások színe

Mire jó a sok tükör a kis lakás berendezésekor?

Amennyiben okosan helyezzük el a kisebb-nagyobb dekortükröket a lakás különböző pontjain, megsokszorozzuk a napfény vagy a mesterséges fényforrások hatását, mintha megnőne a tér az otthonunkban. Alkalmazhatunk tükröt az ajtókon, a hálóban, a szekrényeken, ahogy jól esik.
 

kis lakások tükörrel

Miért járunk jól a kisebb méretű bútorokkal?

A kis lakás berendezése során sokan abba a hibába esnek, hogy ragaszkodnak a megrögzült szokásokhoz, például csak nagyméretű bútorokban tudnak gondolkozni. Ahogy fent is írtuk, érdemes az otthon berendezése előtt átgondolni, hogy milyen tárgyakat, eszközöket akarunk tárolni és a lakás, illetve a tárgyaink mérete alapján kiválasztani a bútorokat. Ez nem csak a tárolókra, hanem a többi bútorra is igaz.
 

kis lakások bútorzata

Miért érdemes lakberendezőt segítségül hívni a kis lakás berendezése előtt?

Egy profi lakberendező rengeteg felesleges körtől kímélhet meg minket. Akkor érdemes leülni a lakberendezővel beszélgetni, amikor már a mi fejünkben összeállt a terv, vannak elképzeléseink, átnéztük a tárgyainkat, felmértük a szokásainkat. A lakberendező sok olyan ötletet, kivitelezési tanácsot fog adni nekünk, amelyek segítségével könnyebb lesz az életünk, a praktikum és az esztétikum egy profi lakberendező közreműködésével valósulhat meg a legegyszerűbb módon.
 

Miért fontos a folyamatos szelektálás és a rendszerezés?

A kis lakásban nem úszhatjuk meg a folyamatos szelektálást és a rendszerezést. Érdemes a takarítás előtt beiktatni egy-egy szelektálós félórát, felülbírálni a korábban kialakított rendszerezést, ha kell. Próbáljunk megszabadulni minden fölösleges tárgytól, hulladéktól, mert a kis lakásban egy idő múlva nem lesz hová menekülni a minket elárasztó holmitól. A legtöbb embernek az apró tárgyak tárolása okozza a legkomolyabb nehézséget. A ruhákhoz, konyhai eszközökhoz hasonlóan itt is érdemes felmérni a tárgyak méretét, mennyiségét, majd a szelektálás után beszerezni a dobozokat, kisebb tárolókat.
 

kis lakások rendszerezése

Hogyan használjuk ki a fenti, lenti tereket?

A kis lakásban érdemes alaposan megvizsgálni a helyiségek függőleges irányát és felületeit. Ha megfelelően nagy a belmagasság, építsünk galériát, ahová el tudjuk helyezni a fekhelyünket, éjjeliszekrényt stb. A teljes falat elfoglaló gardróbszekrénytől sokan megijednek a kis lakás tervezése előtt, pedig ha világos (lehetőleg a fal színével megegyező vagy annál világosabb) színű 40-60 centi széles gardróbot építünk be a lakásba padlótól a mennyezetig, rengeteg tárolóhelyet nyerünk vele anélkül, hogy túlzottan sok helyet foglalna el az otthonunkból. Használjuk ki a lépcsők, feljárók alatt adódó tereket, vegyünk olyan bútorokat, puffokat, amelyekben plusz tárolóhelyek vannak, ha kanapét vásárolunk, érdemes ággyá alakítható változat mellett dönteni, így nem kell külön hely a vendégágynak.
 

kis lakások magassága

Hogyan csökkentsük a költségeket DIY megoldásokkal?

A lakás kialakítása, felújítása rengeteg olyan költséget vonz magával, amire talán nem is számítottunk, amikor az egész folyamatba belevágtunk. Van néhány csináld magad / do it yourself / DIY megoldás, amelyekkel csökkenthetjük a berendezésre szánt költségeket. A praktikumot szem előtt tartva például régebbi bútorokat is átalakíthatunk saját ízlésünk szerint. Nézzünk utána a pinteresten, egyéb oldalakon, hogy milyen ötletekkel tudjuk színesíteni és olcsósítani a lakberendezési projektjeinket.
 

kis lakások csináld magad

Milyen gördülő, összecsukható bútorokkal nyerhetünk több teret?

A kis lakás berendezésének egyik kulcsa a praktikum. Rengeget helyet tudunk spórolni azzal, ha összecsukható, gördülő bútorokkal rendezzük be például a nappalit. A dohányzóasztal, a kisszekrény vagy egy puff könnyebben arrébb mozdítható, ha van rajta görgő. Az összecsukható konyhaasztal vagy a konyhai székek pedig használat után, csukott állapotban jóval kisebb helyet foglalnak el othhonunkból.