Keresés

12 ötlet a kis lakás tökéletes berendezéséhez

None

12 ötlet a kis lakás tökéletes berendezéséhez

Kis lakás ötletek

No nem az ötletek kicsik, hanem a lakás területe nem akkora, hogy kényelmesen elterpeszkedjünk benne. Ez talán nem is akkora probléma, hiszen így kevesebb felesleges holmit fogunk felhalmozni otthonunkban, átláthatóbb rendszereket alakíthatunk ki, ráadásul egy kis méretű lakás fűtéséhez, hűtéséhez kevesebb energiát kell használni és akkor még nem beszéltünk a takarításról. Egy kis lakást sokkal hamarabb kitakaríthatunk, ráncbaszedhetünk, mint egy 200 négyzetméteres otthont. No de nézzük, milyen ötletekkel lehet egy aránylag kis területű lakásból nagyobbat varázsolni. 

Kis lakás ötletek: nyílászárók

Bizony, a kis lakás esetében nagyon nem mindegy, hogy milyen nyílászárókkal oldjuk meg a helyiségek közötti átjárhatóságot. Gondoljunk bele: egy hagyományos nyíló ajtó számára biztosítanunk kell közel egy négyzetméternyi területet, hogy az ajtó kinyílhasson, bezáródhasson. Ám ezt a problémakört könnyedén áthidalhatjuk egy tolóajtóval, ami oldal irányban, a fal síkjával párhuzamosan “rácsúszik” a falra, vagy egyenesen eltűnik a falba épített tokszerkezetben. Mert tolóajtóból is több féle változat létezik: a fal mellett futó tolóajtó egyik legfontosabb funkciója az előbb említett helytakarékosság, vagyis megspóroljuk az ajtó nyitásához szükséges akár 100*100 centi alapterületű negyedkört, hiszen az ajtó szemérmesen a fal mellé húzódik. És még több teret, falfelültet nyerhetünk a falban futó tolóajtóval, hiszen itt még arra a falra is fúrhatunk fel polcokat, amely mögött eltűnik a tolóajtó.  

A tolóajtóval további építészeti és lakberendezési megoldások lehetőségei nyílnak meg előttünk. Hiszen nem csak a falban futó, fal mellett futó változatokban gondolkodhatunk, hanem íves tolóajtóban, nagyobb nyílástávolságot áthidaló teleszkópos ajtóban is. Színben, anyagban és méretben választhatunk az otthonunkhoz illő megoldásokat. Az ECLISSE-nél a tolóajtókon túl tapétaajtókat, rejtett ajtókat és technikai ajtókat is rendelhetünk a megszokott magas minőségben, kiszerelésben. A rejtett ajtókkal szinte észrevétlen átjárási kapcsolatot tudunk teremteni két helyiség között, a technikai ajtókkal pedig megoldhatjuk a gépészethez, mérőórákhoz való biztonságos és diszkrét hozzáférést.     

kis lakás ötletek

Ha belépünk egy térbe és fehér, vagy világos színűek a falak, menten azt érezzük, hogy nagyobb, szellőssebb a helyiség, mint egy sötétebb szoba esetében. Alapvetően érdemes kerülni a sötét vagy nagyon élénk színű falfestést, túlzottan domináns hatást válthat ki és még a térérzékelésünket is megzavarja. A világos színű (fehér, törtfehér, tojáshéj szín) falak azonban fényesebb, tágasabb hatást keltenek, főleg akkor, ha az ablakok is kellően nagyok, jól tájoltak. 

Az ablakok és a tájolás

Az ideális telek esetében az utcafront északra helyezkedik el, így a kert déli oldalra esik. A déli oldal alkalmas arra, hogy nagy üvegfelületeket helyezzünk el rajta, így a belső terek intimebbek és bensőségesebbek lehetnek, miközben sok természetes fény áramlik be. A nappalit érdemes déli-délnyugati irányba tájolni, hogy nyitott legyen a kert felé. Az étkező nyugatra vagy délnyugatra helyezhető, míg a hálószobákat és a konyhát célszerű keleti oldalra tervezni. A kamra optimális helye a lehető leg hűvösebb oldal, általában az északi irány.

A hálószobák tájolásának meghatározása a lakótérből a legnehezebb feladat. Jó választás lehet déli vagy nyugati tájolás, azonban a nyári éjszakákon ez a tervezés visszaüthet. A falak hőt raktároznak, ami napközben felmelegszik, majd éjszaka fokozottan nehezíti az alvást. Ezért célszerűbb a hálószobákat északi vagy északkeleti irányba tervezni.

Fontos figyelembe venni a Nap járását is! Nyáron a Nap magasabban áll, így kevésbé éri a déli ablakokat, és nem szükséges nagy mértékben árnyékolni őket. Azonban keleti vagy nyugati tájolás esetén a reggeli vagy délutáni napfény könnyen túlmelegítheti a belső helyiségeket, ezért megfelelő árnyékolástechnikára van szükség. Általában úgy számolnak, hogy a keleti és nyugati ablakokhoz képest a déli ablakoknak 60%-a, míg az északi ablakoknak 40%-a fogadja be a hasznos napsugárzást. Passzívházak esetén a déli iránytól legfeljebb 10°-os eltérést engednek meg. Mindezek mellett figyelembe kell venni a helyi napállást és adottságokat, például más épületek vagy fák árnyékolását.

Kis lakás, kis bútorok

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a kis lakás berendezésekor ragaszkodnak a megszokotthoz, és csak nagy méretű bútorokban gondolkodnak. Ahogy korábban említettük, érdemes már az otthonunk berendezése előtt átgondolni, hogy milyen tárgyakat és eszközöket szeretnénk tárolni, valamint figyelembe venni a lakásunk és tárgyaink méretét. Ez az elv nemcsak a tárolókra vonatkozik, hanem minden bútorra a lakásban.

Rendezzük be otthonunkat átalakítható bútorokkal!

 

A kis lakás rengeteg zseniális ötletre inspirálhat minket, ám szerencsére a bútorgyártók is sokat gondolkodtak az elmúlt évtizedekben a különböző, okosan átalakítható, praktikus bútorok lehetőségéről. Ami sokunknak eszébe juthat: egy ággyá alakítható kanapé a nappaliban. Ezzel a megoldással két legyet ütünk egy csapásra, lesz egy kényelmes, központi pihenőhelyünk, ahol a családtagokkal, barátokkal beszélgethetünk, éjszaka pedig alvóhellyé alakíthatjuk (akár az ott éjszakázó ismerősöknek, akár magunknak). A konyhában és a dolgozószobában is bőven akad ilyen átalakítható bútor. 

Figyeljünk a benapozottságra!

 

Van még egy másik szabály, amit figyelembe kell venni, ez pedig a falfelület és a bevilágító felület aránya. Az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) előírja, hogy legalább 1:8-hoz  legyen a bevilágító felület  (vagyis az ablak, teraszajtó stb.) aránya a szoba alapterületéhez képest azokban a helyiségekben, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk. Ez négyzetméterre lefordítva azt jelenti, hogy ha van egy 20 négyzetméteres nappalink, akkor legalább 2,5 m2-nyi ablakra van szükségünk. Ha megtehetjük, ennél azért érdemes nagyobb bevilágító felületben gondolkozni.   

Használjunk tükröket a hálóban, nappaliban

Az otthonunkban és különösen a nappaliban és a hálóban a természetes fényt tükrözéssel hatékonyan fokozhatjuk. Érdemes tükröket vagy kisebb dizájntükröket elhelyezni a nappali falán, ezáltal megnövelve a természetes fény mennyiségét és terjedelmét. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a mesterséges világítás is kulcsszerepet játszik a nappali hangulatának kialakításában. A falon futó LED-sorok vagy a mennyezetet megvilágító állólámpák kiválóan kiegészítik a központi fénycsillárt. Minél több kisebb fényforrást alkalmazunk, annál változatosabban tudjuk kihasználni a nappali adottságait és hangulatát.

Nézzünk fel az ajtó fölé, használjuk ki a függőleges felületeket is!

Sok lakás alapterülete ugyan kicsi, ám a függőleges kiterjedésében rengeteg lehetőség rejlik. Az ajtó fölé például remek polcokat helyezhetünk, a falra beépített szekrényt vásárolhatunk és akár egy galériát is kialakíthatunk, ha megvan hozzá a kellő belmagasság.

Mérjünk, rajzoljunk, számoljunk, és gyűjtsük az ötleteket!

Na igen, ezzel kellett volna kezdenünk: az otthonunk berendezésekor fontos, hogy pontosan lemérjük mindent, feljegyezzük az adatokat, és akár a lakásrajzot is elkészítsük, beleértve a meglévő bútorokat is. Számoljuk ki, mennyi pénz áll rendelkezésünkre, és érdemes egy Excel táblázatot létrehozni, ahol nyomon követhetjük a költségeket, méreteket, színeket és minden fontos információt. Ne féljünk inspirálódni más lakásokból, nyitott szemmel járva és nem csak a honlapokon vagy áruházakban keresgélve. Érdemes ellátogatni más emberek otthonaiba is, hogy új ötleteket merítsünk. Sőt, ha már meghatároztuk az irányt, készíthetünk színmintákat, akár online felületeken is.

Kis lakás ötletek: próbáljunk mindent a praktikum szempontjából megközelíteni!

 

Az otthonunk akkor lesz igazán kényelmes, ha gyakorlatiasan tervezzük meg. Először határozzuk meg, hogyan zajlanak mindennapjaink, hol szeretünk tartózkodni, és figyelembe kell venni az ott élők életmódját is. Gondoljuk át napjainkat és igazítsuk a lakást saját, valamint családunk és lakótársaink igényeihez. A tárolásról már említettünk, fontos, hogy megfelelő méretű és könnyen elérhető tárolókat alakítsunk ki. Mindig hagyjunk kényelmes helyeket a helyiségek között és a szobákon belül. Miután megterveztük a praktikus szerkezetet, jöhet az esztétika! Ekkor már gondolkozhatunk a színekben és a dekorációban.

Legyen okos a tárolórendszerünk!

 

A tárgyak okos elrendezése talán a leglényegesebb kérdés. Először vegyük sorra, mit szeretnénk tárolni, és ebben a folyamatban selejtezzük le a felesleges holmikat is. Az egyik módszer például a két éves szabály: ha két évig nem használtunk valamit, és nincs hosszú távú funkciója az életünkben, akkor bátran váljunk meg tőle. 

Vonjunk be egy lakberendezőt a tervezésbe!

 

Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha szakértő segítségét vesszük igénybe az ideális otthonunk létrehozásához. Valójában a lakberendező ötletei és tapasztalatai teljesen új perspektívákat nyithatnak előttünk. Felhívhatja a figyelmünket olyan szempontokra és kínálhat olyan megoldásokat, amelyekre magunktól nem is gondoltunk volna. A cél az, hogy a praktikum, az esztétika és a harmónia egyszerre érvényesüljön otthonunkban.