Keresés

A modern nappali 7+1 aranyszabálya

None

A modern nappali az otthonunk találkozási pontja. De mi jellemzi egy korszerű nappali berendezését, kialakítását? Mitől lesz otthonos, jól használható és letisztult ez a kiemelt funkcióval bíró helyiség?

Modern nappali: milyen ötletekkel tudunk otthonos teret teremteni?

A modern nappali kialakítása során az egyik leglényegesebb szempont, hogy összhatásában nyugalmat, harmóniát sugározzon, minél kevesebb legyen benne a kallódó tárgy, holmi, csetresz, limlom. Épp ezért az egyik legfontosabb előzetes lépés a tárgyak szelektálása és a praktikus tárolók kialakítása. Emellett persze karakteres szerepet kapnak a megfelelő színek, a bútorok kiválasztása, a nyílászárók elhelyezése és a fényes terek kialakítása.
 

Modern nappali
milyen színű legyen a padló

Miért meghatározó a padló szerepe a modern nappaliban?

A modern nappaliban a világos színek és a fények dominálnak. Épp ezért amikor a nappali járófelületét alakítjuk ki, kerüljük a színes járólapokat, hajópadlót, inkább mozduljunk el a natúr színek irányában. A világos, szürkés-fehér famintájú padlóval nem lőhetünk mellé, ha az eleganciára törekszünk, akkor a márványból készült járólapokkal vagy márványszínű járófelületben érdemes gondolkozni.
 

modern nappali padlója

Milyenek legyenek a falak modern nappaliban?

A modern nappali kialakítása során az egyik cél, hogy minél nagyobbnak hassanak a belső terek. Ezt a világos színek használatával tudjuk a legegyszerűbben elérni. A falak lehetőség szerint legyenek világos színűek, a legcélszerűbbek a fehér falak, vagy a törtfehér, esetleg a tojáshéj színű felület. Amennyiben nagy méretű falakról van szó, érdemes színes bútorokkal, kiegészítőkkel (párna, terítő stb.) ellenpontozni a ridegebb felületeket. Nagy népszerűségnek örvendenek még ebben az esetben a merész mintájú, színű tapétacsíkok is.
 

modern nappali falak

Milyen nyílászárókat válasszunk a modern nappaliban?

A modern nappali ablakaihoz választhatunk nagy üvegfelületű ablakokat, teraszajtót. Nagyon fontos, hogy jó hőszigetelő képességű ablakprofilokkal dolgozzunk, az üvegszerkezet esetében pedig döntsünk a háromrétegű, kiváló hő- és hangszigetelő adottságokkal rendelkező üvegek mellett. A minőségi vasalat is lényeges pont, illetve a jól karbantartott tömítés. Az ablak / ajtóprofilok kiválasztása során dönthetünk műanyag, fa vagy alumínium profilok mellett is. A fa nyílászárók előnye az esztétikum, viszont jelentősen több gondoskodást igényelnek, mint a műanyag társaik. Az alumínium profil drágább és kevésbé jó hőszigetelő, mint a fa vagy a műanyag. Hőszigetelésben és árban talán a műanyag profilok a leghatékonyabbak, a vásárlók 10-15 éve nem szerették ezeket a nyílászárókat, mert fa társaikhoz képest kevésbé voltak esztétikailag vonzók és csak fehér színben lehetett hozzájutni. Ma már több féle színben kaphatók, nyugodtan dönthetünk a műanyag profil mellett is, szép és költséghatékony megoldás lehet a nappalinkban.
 

milyen ajtókat hasznaljunk

Mi az előnye a tolóajtónak az esztétikum és praktikum szempontjából?

A modern nappali beltéri ajtajának esetében egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora területet foglal el az ajtó a nyitás-csukás során. Egy hagyományos nyíló ajtó jelentős hasznos helytől fosztja meg a nappali használóit. Folyamatosan szem előtt kell tartani a nyitásból fakadó térvesztést. Ezt a problémát orvosolhatjuk egy modern tolóajtóval, amit megrendelhetünk fal mellett futó változatban, vagy falba épített, falban futó változatban. Mind a két esetben rengeteg helyet nyerünk, ráadásul az ajtó nyitott állapotban “eltűnik” a szemünk elől, még rendezettebb, esztétikusabb kisugárzást kölcsönözve otthonunknak. Amennyiben a falba épített változat mellett döntünk, a falfelületet is használhatjuk tárolásra, vagyis újabb belsőépítészeti perspektívákat nyit meg előttünk a tolható ajtó.
Sőt, akár íves tolóajtót is beépíthetünk, ezzel esztétikusabb, dizájnosabb lesz a nappali.
 

ajtók a modern nappaliban

Hogyan használjuk a színeket a modern nappali kialakítása során?

A színekről már írtunk a padló és a falak kapcsán, de nem árt még egy fogalmat beemelni, ez pedig a színek aránya. Van egy egyszerű szabály, amivel harmonikus és komfortos színegyensúlyt hozhatunk létre a lakásunkban, ez a 60-30-10 szabálya. A főszín lesz az uralkodó hangulat, általában a falak, a szőnyegek, bútorok fogják a színek 60 %-át meghatározni. A másodlagos szín 30 %-os részt vesz ki a szoba színeiből, pl. a függönyök, kisebb bútorok pompáznak ebben a színben. És marad 10 % (pl. párnák, kisebb dísztárgyak), ennek a színét, árnyalatát akár évszakonként változtathatjuk. A lakberendező ezen a területen is sokat segíthet a döntésben.
 

modern nappali színei

Hogyan legyen minél több természetes fény a modern nappaliban?

A megfelelő méretű és minőségű ablakok, teraszajtók kiválasztása nagyon lényeges a benapozottság szempontjából. Minél több a természetes fény, annál jobb lesz a nappali hangulata. Ráadásul a jól tájolt, napsütötte ablak télen energetikailag is kapóra jön, hiszen az üvegházhatást kihasználva becsapdázza a napenergiát, így nem csak fény, de meleg is érkezik az otthonunkba. Viszont ugyanez a napsütés nyáron kellemetlenül fel tudja forrósítani a nappalit, épp ezért gondoskodjunk a megfelelő külső árnyékolástechnikáról is, hogy a nyári kánikulában ne kelljen túl sokat fizetnünk a légkondicionálásért. A belső függönyök sajnos ilyenkor csak a fénytől és az illetlen tekintetektől óv minket, a meleg azonban beáard.
A természetes fényt tükrözéssel tudjuk megsokszorozni otthounkban és a nappaliban. Érdemes tükröket, vagy kisebb dizájntükröket elhelyezni a nappali falán, így megsokszorozhatjuk a természetes fényt. A napsütésen túl azonban azzal is számolnunk kell, hogy milyen mesterséges világítással alakítjuk otthonossá a nappalit. A fal mentén futó ledsorok vagy a mennyezetet megvilágító állólámpák mind ügyesen egészítik ki a centrális pozícióban elhelyezkedő csillárt. Minél több kis fényforrással dolgozunk, annál sokrétűbben tudjuk kihasználni a nappali adottságait.
 

modern nappali fények

Milyen modern nappali bútorokat válasszunk?

A modern nappali kialakításánál fontos, hogy ne zsúfoljunk túl sok bútort ebbe a helyiségbe. Legyen pont annyi bútor a nappaliban, amennyire szükségünk van és ami az életmódunknak megfelelő. Ha szeretünk nagy társaságokat fogadni, legyen elegendő ülőhely, egy kényelmes magasságú dohányzóasztal, akár puffokkal, összecsukható székekkel is bővíthetjük ideiglenesen az ülőhelyek számát. Fontos, hogy ne zárjuk el a járófolyósokat, legyen szabad mozgástér az otthonunkban. Ha gyerekek, háziállatok is lakók vagy gyakori vendégek az otthonunkban, válasszunk olyan szövetet, anyagot a kanapéhoz, fotelhez, amit könnyen ki lehet tisztítani.
A modern nappali bútorok stílusa letisztult, dizájnos, praktikus. A fényes lakk felületen kívül a beton és a fa hatás is népszerű. Nyugodtan elhelyezhetünk egy-egy art deco vagy bauhaus-stílusú bútort a modern nappaliban.
A bútorválasztás során praktikus döntés lehet egy ággyá átalakítható kanapé, így ha vendégágyra van szükségünk, nem kell sokat gondolkodni. Manapság egyre inkább elterjedt a konyha és a nappali összevonása, az amerikai konyha. Ennek a megoldásnak az egyik legnagyobb előnye a közösségteremtés: a konyhában tüsténkedve sem maradunk ki a család vagy a baráti társaság épp aktuális beszédtémáiból, a gyerekeket szemmel lehet tartani főzés-sütés közben stb.
 

modern nappali bútorok
modern nappali berendezése