Keresés

Beltéri ajtó beépítés lépésről lépésre

None

Beltéri ajtó beépítés lépésről lépésre

A beltéri ajtó beépítése alapos szakmai előkészítést igényel, a tervezés, a méretvétel és a szakszerű kivitelezés lesz a kulcsa annak, hogy hosszútávon jól működjenek a beltéri ajtók.  

Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy beltéri ajtó szakszerű beépítése során?

Akkor is jó tisztában lenni a folyamat részleteivel, ha nem mi állunk neki a munkának, hanem szakember végzi a beépítést, így megrendelőként tudni fogjuk, hogy mire kell odafigyelnünk a különböző építési fázisok során.

A sikeres beltéri ajtó beépítés (az egyéb építőipari munkákhoz hasonlóan) a tervezésnél kezdődik. Már a tervdokumentáció készítése során fontos meghatározni, hogy pontosan milyen beltéri ajtókat tervezünk, milyen lesz a beépítési környezete, milyen egyéb kiegészítőkkel szeretnénk felszerelni. Ezek a tényezők ugyanis nemcsak a nyílászáró kiválasztást, hanem a falnyílás, az áthidaló, és az -adott esetben süllyesztett- küszöb helyének kialakítását is befolyásolják.

Mire kell figyelni, ha tolóajtót szeretnénk beszerelni?

A tolóajtók beszerelése előtt két dolgot kell megvizsgálni. Az egyik, hogy gipszkarton vagy vakolt falba építtetjük-e az ajtókat, a másik pedig, hogy ajtófélfával vagy ajtófélfa nélkül terveztük-e a beépítést. 

Az új falban futó tolóajtó beszerelése olyan precíziós munka, amelyhez javasoljuk, hogy valamelyik szerződéses viszonteladónk szolgáltatásait vegye igénybe.
A szerelési utasításokat a technikai támogatás menüpontban találja meg.

A nem megfelelő beépítéssel kifejezetten rosszul járhatunk, nézzük, milyen következményei lehetnek:

  • ajtónyitás hibás működése

  • az alkatrészek gyors elhasználódása

  • az ajtón keletkezett sérülések

Pontosan ezért is szabadalmaztattuk az alkatrészeket, melyek nemcsak a tolóajtó szakszerű beépítését teszik lehetővé, hanem a javítást is, akár az ajtótok vagy az ajtó rögzítése után is.

Milyen lépések előzik meg egy beltéri ajtó beépítését?

Nemcsak a tervezés, az előzetes felmérés, de a beltéri ajtó pontos méretvétele is alapvetően fontos a sikeres beépítés előtt.

A méretvétel csak első pillantásra tűnik könnyű feladatnak, sajnos könnyen el lehet rontani. A falnyílás pontos felméréshez minden irányban 2-3 méretet kell venni az esetleges falszerkezeti hibák miatt. Irányonként a legkisebb méret lesz a mérvadó a beltéri ajtó méreteinek meghatározása során. A falnyílást átlósan is le kell mérni, mert ebből derülhet fény arra, ha esetleg nem derékszögű. Ha az átlókban jelentős az eltérés, akkor kőművesmunkára is szükség van, hiszen a nyílászárót mindenképpen vízszintes helyre kell betenni.

A nyílászárók méretét úgy kell meghatározni, hogy a falnyílás méretéből körben egy-egy centimétert levonunk, mert erre a helyre jön a poliuretán hab. 

Az ajtó beépítését előre egyeztetett időpontban végzik el a szakemberek. A hozzáértő szakemberek az új nyílászárókat speciálisan erre a feladatra felkészített, tárolókerettel ellátott járművön, elmozdulás elleni rögzítéssel szállítják a helyszínre. A nyílászárókat a tárolás és mozgatás során a profilok felületére gyárilag felhelyezett védőfólia védi. Fontos, hogy megrendelőként biztosítson hozzáférést a munkaterülethez, és takarja le porvédő takarófóliával a környező bútorokat, tárgyakat.

Beállítás és rögzítés:

 

A következő lépésben behelyezzük a tokot a tervezett helyére, és elvégezzük a vízszintes és függőleges pozíció beállítását. Ehhez ékeket használunk, hogy megakadályozzuk a véletlen elmozdulást. Bizonyos esetekben a beállítást speciális rögzítőpárnákkal végezzük el. A beállítási folyamat során ellenőrizzük a tok derékszögben történő beépítését az átlók egyenlőségével.

A rögzítéshez két elterjedt technika létezik. Az egyikben a tokot átfúrva speciális tokrögzítő csavarokkal rögzítjük. A csavar hosszát a falazat anyaga, a tok szélessége és a szerelési hézag vastagsága határozza meg. Például tömör, kemény anyagú falakhoz (pl. beton, téglafal) általában 130-150 mm hosszú csavarok elegendőek, míg porózus falakhoz (pl. Ytong, vályog) 180-210 mm hosszú csavarok is szükségesek lehetnek. A csavarok fejét műanyag takarókupakokkal takarjuk el a befejezés után.

A másik rögzítési technika a rögzítőfüles megoldás. A fülek a tokprofil külső oldalán lévő horonyba kerülnek behelyezésre, majd a falhoz rögzítjük őket.

Mindkét technikánál fontos, hogy a csavarokat a sarkoktól körülbelül 15 cm távolságra, egymástól pedig átlagosan 50-70 cm-re helyezzük el, hogy a megfelelő rögzítés érdekében megbízhatóan tartóssá váljon a bejárati ajtó.

Sajnos, Magyarországon a RAL beépítés még mindig nem elterjedt forma a nyílászárók beépítése során. A jelenleg elfogadott és gyakorlatban használt módszerek közé tartozik a nyílászáró beékelése, a tokon keresztüli vagy építő füllel történő rögzítés, majd végül a beépítési hézag kitöltése poliuretán (PUR) habbal.

Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a módszerek növelhetik a beépítési hézagoknál kialakuló potenciális hőveszteséget. Ha nem megfelelően szigeteljük a hézagokat, akkor ez akár a nyílászárók párásodásához és az ingatlan penészesedéséhez is vezethet. A nem megfelelő méretű hézagok miatt a beépített PUR hab a környezetből felszívhatja a lecsapódó párát, ami hozzájárulhat a hőszigetelés romlásához, különösen a modern, fokozott légzárással rendelkező nyílászárók esetén.

A RAL beépítés alkalmazásával azonban a PUR hab akár 30 éven keresztül megbízhatóan megőrzi minőségét. Ez a módszer biztosítja a megfelelő szigetelést és csökkenti a hőveszteséget, ami hozzájárul a nyílászárók hatékony működéséhez és hosszú élettartamához. A RAL beépítés előnyeit kihasználva a nyílászárók hosszú távon is optimális teljesítményt nyújtanak.

Melyek a beltéri ajtó beépítés legjellemzőbb hibái?

Kezdjük az egyik legbosszantóbb hibával: előfordul, hogy valaki nem a megfelelő ajtót építi be. Például beltéri ajtót épít bejárati ajtóként vagy fordítva. Ez több szempontból is probléma lehet, a beltéri ajtók sokkal rosszabbul szigetelnek és nincsenek is úgy kialakítva, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak. Hogy kerüljük ki ezt a problémát? Alapvetően úgy, hogy ha nem értünk a szakterülethez, megbízható helyről rendeljünk ajtót és képzett szakembert bízzunk meg a kivitelezéssel.

És már jön is a következő hibalehetőség: ha rosszul mérünk és a mérési hiba miatt jelentősen nagyobb lesz a falrés, mint a megvásárolt ajtó, a fennmaradó rést pedig purhabbal töltjük ki. Ezzel az a fő probléma, hogy purhab nem való statikai terhelésre.

A falvastagság és szigetelés, valamint az áthidalók határozzák meg, hogy hova kell kerülnie az ajtó síkjának. Ha a fenti tényezőkre, hibalehetőségekre nem figyelünk oda kellően, akkor az a beépítést is nagy mértékben megnehezítheti, illetve a végeredmény esetleg nem lesz olyan tökéletes, mint amilyenre számítottunk.

A RAL beépítés látszólag egyszerű, mégis sokféle módon el lehet rontani. Bár léteznek alternatív technológiák a RAL kiváltására, mi azt tanácsoljuk, hogy a kivánt eredmény eléréséhez forduljon szakemberhez.