Keresés

A modern és időtálló ajtó ismérvei

modern ajtó ECLISSE 40

Mitől számít modernnek egy ajtó?

Alapvetően a kialakításától, a gyártás során felhasznált anyagok és a mechanikai megoldások miatt. 
A beltéri ajtók a lakások és épületek berendezésének elengedhetetlen részét képezik. Az ajtók tervezése és kialakítása azonban az évek során számos változáson ment keresztül, és a modern beltéri ajtók ma már sokkal többet nyújtanak, mint korábban. Az egyik legjelentősebb változás a beltéri ajtók területén a különböző anyagok és kivitelezési módszerek elterjedése. Korábban az ajtók főként faanyagból készültek, azonban ma már számos egyéb anyag létezik, mint például a műanyag, üveg, acél, amelyekből szintén jó minsőégű ajtókat lehet készíteni. A modern ajtók kialakítása és felépítése is eltérő lehet, például a tolóajtók terjedése az utóbbi években.

ECLISSE modern ajtó

Melyek a modern ajtó előnyei?

A modern beltéri ajtók jelentős előnye, hogy könnyebben beépíthetőek és átalakíthatóak, hogy alkalmazkodjanak a különböző helyszínekhez és funkciókhoz. A tolóajtók kiváló megoldást nyújtanak akkor, ha a lakásban kevés a hely. 

A modern beltéri ajtók stílusa és kialakítása is széles skálán mozoghat. A minimalista ajtók egyszerű vonalakkal és letisztult dizájnnal rendelkeznek, míg a hagyományos ajtók díszített panelekkel és faragásokkal készülnek. A modern ajtók rendkívül változatosak lehetnek, és lehetővé teszik az otthonok és épületek személyre szabott tervezését.

A modern beltéri ajtók tervezése és kialakítása nagymértékben hozzájárul a helyiség hangulatához és stílusához. Az ajtók színével és textúrájával kiválóan hangsúlyozhatjuk az adott helyiség stílusát, vagy épp kontrasztot képezhetünk a többi építészeti elemmel, bútorral. A modern beltéri ajtók kialakításával és beépítésével harmonikus összhatást érhetünk el (pláne, ha még a világítással és a burkolattal együtt komplex módon gondolkodunk a belsőépítészeti megvalósításról).

A modern beltéri ajtók utólag beszerelhető tokkal készülnek, mely azt jelenti, hogy elég az építkezés vagy felújítás utolsó fázisára hagyni a szemet gyönyörködtető nyílászáró beépítését. Az utólag beépíthető toknak az a lényege, miután mindent elvégeztek a festők és további mesterek, csak utána kerülnek beépítésre. A dekorfóliás ajtók kivételével mindig akkora ajtót fogunk elkészíteni, mint a falnyílás igénye, hogy pontosan illeszkedjen. Ennek nincs felára. Állítható a tokjuk, ha a falban van hiba (vastagabb a vakolat, hullám van a falban), a tok hozzáigazítható a falhoz. Akár a vastagabb válaszfalakat is át lehet fogni egy tokkal.
 

Szükség van küszöbre is egy modern ajtó esetében?

Először is fel kell mérni, hogy szükséges-e egyáltalán küszöb az adott helyiségek közötti kapcsolat esetében. Amennyiben szükségünk van a küszöbre és az akadálymentes közlekedésre is, fontoljuk meg az automata küszöb alkalmazását. Ezután meg kell határozni, hogy megközelítőleg milyen terhelés fogja érni a küszöböt, milyen funkciókat kell ellátnia (vízküszöb is vagy elsősorban hő- és hangszigetelés?) és természetesen a pontos mérettel is tisztában kell lennünk. Az információk alapján ki lehet választani a megfelelő anyagot, és a tervezés során ne felejtsük ki a küszöbünk esztétikai hatását sem!

Régebben a küszöbnek az ajtó tartóelemeként is funkcionáltak, a kőművesek emelték be a kész ajtót falba. Ma már a küszöbnek nincs külön tartószerepe, az asztalos építi be, miután levonultak a kőművesek. A hagyományos küszöböknek is több fajtája van:

  • a teljes küszöböt beborító, vagy csak a küszöb két szélét védő fém, leggyakrabban réz vagy szálcsiszolt lemezborítású küszöbök,
  • a küszöbsín nélküli keményfa küszöbök,
  • valamint a szigetelő gumitömítéssel ellátott keményfa küszöbök.
     

Ha a falazással együtt berakott ajtóról van szó, akkor a réz küszöbsínnel ellátott keményfa küszöb a jó megoldás. Az utólag szerelt tokok esetében választhatunk a fa vagy fémből készült küszöbök között.

Burkolatváltásnál választhatunk fém vagy műanyag borítást, amely színében és anyagában illeszkedik a burkolathoz és a lakás belső hangulatához, de természetesen megoldhatjuk fa vagy fém küszöb beszerelésével is.
 

Milyen anyagokból szokás küszöböt készíteni?

A küszöböt keményfából (például tölgy, bükk) vagy fémből (réz, rozsdamentes acél, eloxált alumínium) készítik. A síkküszöbök általában koracélból, rézből készülnek.

A küszöböt az ajtóval együtt lecserélhetjük, mielőtt döntenénk az új verzió mellett, vizsgáltassuk meg az ajtót szakemberrel. Amennyiben a régi ajtót úgy építették, hogy tartó funkciója is van a küszöbnek, komolyabb beavatkozásra lesz szükség. Ha ajtócserére készül vagy tanácsadásra van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot!
 

Milyen előnyei vannak még a modern ajtóknak?

Beszéljünk egy kicsit a tolóajtóról, ami a modern ajtók ékköve. Elsősorban a helytakarékos kialakítás miatt választják sokan ezt a megoldást. A tolóajtók nagyon praktikusak a kis lakásokban és helyszűkében szenvedő helyiségekben. Az ajtólapok a fal mellett (vagy a falban) oldalra csúsznak, így nem kell helyet hagyni a nyitásukhoz, így nem zavarják a szoba elrendezését. A tolóajtókat ráadásul kifejezetten egyszerű kezelni, gyorsan zárhatók. Ez különösen hasznos olyan helyiségek esetében, ahol gyakran kell be- és kilépni, például a konyhában vagy a fürdőszobában. 

Modern dizájn:

A tolóajtók modern és elegáns megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek. A minimalisták számára tökéletesek, mivel egyszerű vonalvezetésükkel és falba simuló felületükkel szinte észre sem vesszük ezeket a tárgyakat. Csendes működés: A tolóajtók csendes működése további előnyt jelent azok számára, akik zavaró zajt szeretnének elkerülni. A tolóajtók könnyen és zökkenőmentesen mozognak a sínrendszeren, így nem kell aggódni a zajos ajtózárás miatt. 

Sokkal jobb a helykihasználása, mint a hagyományos nyíló ajtónak:

A tolóajtók tökéletesen alkalmasak olyan helyiségek esetében, ahol több mozgástérre van szükség. Például a tolóajtók lehetővé teszik, hogy az étkezőt és a nappalit egy nagyobb térbe integráljuk, ha kinyitjuk az ajtót. Időtálló és könnyen karbantartható: A tolóajtók általában a legjobb minőségű anyagokból készülnek, így hosszú élettartamuk van. Továbbá a tolóajtók egyszerűbbek, mint a hagyományos nyíló ajtók, így karbantartásuk is könnyebb. 

Környezetbarát: A tolóajtók környezetbarátak is lehetnek, amennyiben az anyaghasználat megfelel a követelményeknek.