Keresés
szegélylécet minimalista
Syntesis Szegélyléc

Falsíkban elhelyezkedő szegélyléc

TERMÉKBEMUTATÁS
szegélylécet minimalista

Falsíkban záródó megoldást keresel, de nem tetszenek a hagyományos szegélylécek?

A bútorokat közvetlenül a falhoz tolhatjuk

A falsíkba épített ECLISSE Syntesis Szegélylécet elegáns, modern és minimalista belsőépítészeti megoldásokhoz alakítottuk ki. A hagyományos szegélylécektől eltérően a síkba állított felület minden kiszögellés nélkül egy vonalba kerül a falfelülettel.

Ideális összhang az egyes elemek között

A ECLISSE Syntesis Szegélyléc tökéletesen harmonikus egységet alkot a Syntesis Kollekció elemeivel való párosítás nyomán. Az ECLISSE mind az egymásra záródó, mind a tolóajtós megoldásokhoz szállítja azokat a végprofilokat, amelyekkel a váz falsíkban rögzíthető.

szegélylécet minimalista
szegélylécet minimalista

Csatlakozóelemek a szegélylécekhez

A ECLISSE Syntesis Szegélyléc különös ismertetőjegye a megszakítások nélküli folyamatos vonalvezetés.
Mindez azoknak a speciális illesztőelemeknek köszönhető, amelyek az egyenes vonalvezetésű profilokat a belső és külső sarkokkal, lépcsőzetes átvezetésekkel és végprofilokkal kapcsolják össze a falnyílások közelében.
 

A - lineáris csatlakozóelem
B - csatlakozóelem belső sarokhoz
C - csatlakozóelem külső sarokhoz
D - csatlakozóelem lépcsőkhöz

 

 

Hol vásárolhatom meg ezt a terméket?
Találja meg a legközelebbi kereskedőt

JELLEMZŐK

Mit kell tudnunk?

A ECLISSE Syntesis Szegélyléc kiépítése úgy történik, hogy előkészíjük a szegélyléc befogadására szolgáló vájatot, majd a falsík kialakítása során - még a vakolás és a padlóburkolás előtt - furatokkal ellátott alumínium profilokat helyezünk el a vájatban.
A ECLISSE Syntesis Szegélyléc hátsó LED-es megvilágítást is kaphat, hogy így vezető fénysávként szolgáljon.
 

Falsíkba süllyesztett aluminium profil vakolt falhoz


Aluminium profil vakolt falhoz
15 mm-es magasság

Falsíkba süllyesztett aluminium profil gipszkarton falhoz


Aluminium profil gipszkarton falhoz
15 mm-es magasság

Falsíkba süllyesztett aluminium profil gipszkarton falhoz


Aluminium profil gipszkarton falhoz
13 mm-es magasság

 

ECLISSE Syntesis Szegélyléc

Syntesis

Szegélyléc

Hogyan válasszunk szegélylécet?

A szegélyléc egy szoba szempontjából nem tűnik húsbavágó kérdésnek, sokan nem is szentelnek túl nagy figyelmet a szegőlécnek, szegélylécnek, hiszen általában a felújítás, építkezés végére marad ez a téma. Most azt fogjuk megnézni, hogy mi alapján válasszunk szegélylécet, mire kell figyelni, milyen kategóriák közül szemezhetünk.

Mi az a szegélyléc?

A szegélylécnek több funkciója is van. Egyrészt meghatározza a belső tér esztétikáját, másrészt elfedi a padló és fal közötti dilatációs réseket. Épp ezért fontos, hogy bár egy vékonyka, kicsiny összetevőről van szó mondjuk a padló vagy a falak viszonyában, viszont hosszú távon velünk marad és komolyan befolyásolhatja a szobák hangulatát, jellegét. Egy jól kiválasztot szegélyléccel kiemelhetjük a padló pozitív esztétikai tulajdonságait, ugyanakkor egy rosszul megválasztott szegőléc akár negatívan is hathat a térre, például kisebbnek, szűkebbnek érezzük a szobát.
De mi az a dilatációs rés, miért van rá szükség? A szegélyléc alapvetően a takarást szolgálja, de miért van egyáltalán szükség erre a dilatációs résre? Miért nem jobb faltól-falig lerakni a padlót? Az úszópadlóknál a hőmérséklet hatására tágulhatnak a panelek, ezért van szükség a résre, máskülönben a padló meghajolhat, felpúposodhat, ami esztétikailag sem szép és akár a járásban is akadályt képezhetnek. Az, hogy pontosan mekkora dilatációs rést kell hagyni, függ a padló anyagától. A legtöbb vinyl padló esetében pl. 5 mm-es dilatációs rést javasolnak, a laminált padlónál már 1 centi ez a rés, előbbinél 15-20 mm, utóbbinál akár 26 mm mély szegélylécet érdemes elhelyezni az egyenetlenségek vagy esetleges hibák elfedésére.
A dilatációs rések elfedése mellett van még egy nagyon fontos funkciója ezeknek a szegélyléceknek, mégpedig a védelem. Ezek a lécek védik a falat, amikor a padlót tisztítjuk, takarítjuk.

Hogyan válasszunk szegélylécet, hogy esztétikailag is passzoljon a padlónkhoz és a falakhoz?

A legegyszerűbb, ha pont olyan színű szegélylécet választunk, mint a padlónk. Ilyenkor a legcélszerűbb attól a gyártótól megrendelni a szegélylécet, akitől a padlót is vettük, így technikailag is összeillő rendszert fogunk kapni.

Milyen színe legyen a szegélylécnek?

A megfelelő szín kiválasztása fontos a szegélyléc esetében. Amennyiben tágas hatást szeretnénk elérni, válasszunk világos padlót és színben illeszkedő szegélylécet, így a tér nagyobbnak fog hatni. Szerencsére a világos szegélylécek a nagyobb üzletekben is elérhetők, megszerezhetők kedvező áron.

A szegélyléc a fal színéhez illeszkedik

Választhatunk úgy is szegélylécet, hogy a színe nem a padlóhoz, hanem a fal színéhez viszonyul. Van arra lehetőség, hogy a szegélyléc színe egyezik a fal színével, de játszhatunk kontrasztos megoldással is. Esztétikailag előnyös kombináció, ha fehér szegélylécet használunk a sötét falhoz, de lehetőség van a színek megfordítására is, és sötét vagy antracit szegélylécet helyezünk a fehér falhoz. Mindkét megoldás modern megjelenést mutat, de körültekintést igényelnek a tervezés során, és a telepítés terén szerzett tapasztalatokat.

A szegélyléc az ajtókerethez, fa panelekhez, bútorokhoz passzol

Belsőépítészetileg és lakberendezési trendek felől nézve is menő egy olyan irányzat, amelynél a szegélyléceket színben az ajtókerethez, fa panelekhez, bútorokhoz választjuk. Így elképesztő összhangot tudunk kialakítani a lakás egyes elemei között, viszont belecsúszhatunk abba a hibába, hogy az egyes gyártók mást értenek a színmegnevezések alatt. Ne a szín neve alapján válasszunk hát, hanem a RAL paletta kódjai szerint.

Milyen széles legyen, milyen legyen a formája a szegélylécnek?

Ha 260 centinél nagyobb a belmagasság, 8 cm vagy annál szélesebb (magasabb) szegélylécet érdemes választani. A családi házaknál általában 6-8 centi szokott lenni a szegélyléc szélessége.
Kisebb helyiségeknél jobban járunk az alacsonyabb profilú szegélyléccel (4-5 cm), így nagyobbnak hat a belső tér. A 4 cm-es magassággal az a baj, hogy a porszívó ütődésétől nem feltétlenül védi meg a falat. Amennyiben a helyiség 280 centi feletti belmagassággal rendelkezik, jöhetnek a 10 cm feletti szegélylécek.

Műanyag szegélyléc, fa szegélyléc vagy más anyag?

A szín és a méret mellett nagyon fontos a szegélyléc anyaga.

Tömörfa

A tömörfa szegélyléc nagyon vonzó lehetőség, esztétikus, festhető, lakkozható, viszont a funkcionalitása nem vetekszik mondjuk a műanyag szegélyléccel, például a felmosás során a víztől megduzzadhat a tömörfa szegélyléc.

MDF szegélylécek

Ezek már egy fokkal ellenállóbbak a tömörfához képest, de hosszabb távon ugyanúgy károsodhatnak a felmosás, takarítás során. Festhetők, lakkozhatók és széles választékban választhatunk színben, dizájnban.

Fém szegélylécek

A fém szegélylécek alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készülnek. Modern, viszont elég sokba kerülnek és nem mindenki elégedett a kialakításukkal.

Műanyag szegélylécek

A műanyag szegélylécek előnye, hogy költséghatékonyak, vízállók, viszont esztétikai szempontból nem mindig állják ki a próbát.
Az anyagválasztás terén érdemes vízálló szegélyléc mellett voksolnunk, így magabiztosan takaríthatjuk a padlót, nem kell tartanunk attól, hogy a víz hatására megduzzadna, tönkremenne a szegélyléce.

Icona_Torna_Su